Foto: Pixabay

VZHLED

Samotný telefon přijde ve žlutém balení, kde je standardní výbava v podobě nabíječky a silikonového ochranného pouzdra. Na první pohled vás zaujme rozhodně zadní strana, která se může pyšnit netradičním žlutým holografickým designem, který dle slov výrobce má připomínat písečné duny.

Zajímavé je, že i když je zadní strana lesklá, nezanechávají se na ní otisky prstů ani další šmouhy. Nabízí se pak otázka, zda využívat ochranné pouzdro, které je sice průhledné, ale které zkrátka ubere na holografickém efektu. Na druhou stranu bez ochranného pouzdra sice vynikne elegantní design, ale váš mobilní telefon je náchylnější k oděrkám a poškození.

V ruce je pak mobilní telefon velice vyvážený a musíme pochválit i rozmístění tlačítek na stranách, která jsou v přirozené poloze, ale zároveň nikterak nebrání v případě, že chcete umístit mobilní telefon na stativ či selfie tyčku. Celkově se dá říci, že telefon je stabilní, robustní a nikde nic neskřípe ani nevrže.

DISPLEJ

U tohoto modelu dostaneme IPS panel, která disponuje uhlopříčkou 6,6 palců. Rozlišení je pak vcelku standardní Full HD+ s rozlišením a obnovovací frekvencí 120Hz. U modelů vyšší třídy bychom se mohli setkat i s AMOLED displejem, ale IPS je bohatě dostačující. Během našeho testování jsme zaznamenali nádherné barevné rozložení i výborné pozorovací úhly. Uvítali bychom však o trochu více jasu, aby displej byl při ostrém sluníčku čitelnější.

ZVUK

U zvuku se pak jedná o průměrný standard společnosti Realme, který disponuje příjemnými basy i výškami, které nepraskají. Reproduktor se nachází na spodní straně a zároveň zde nalezneme i konektor 3,5mm jack, který už velká část výrobců ignoruje, ale který má dozajista své opodstatnění. Za nás tedy jednoznačně hodnotíme velice pozitivně.

Foto: poskytnuto společností Realme, se souhlasem společnosti

VÝKON

O výkon se stará Snapdragon 680 4G, který je v této podobě na svém místě a ve střední třídě se jedná o lepší standard. Operační paměť byla u testovaného modelu 8 GB, což je naprosto dostačující pro většinu běžných činností. V nabídce pak Realme má telefony s úložištěm 64 GB a 128 GB. Vzhledem k tomu, že určitou část si vezme operační systém, doporučujeme tu větší variantu.

VÝDRŽ

Tento telefon díky velké baterii o kapacitě 5 000 mAh dokáže vydržet bez větších problémů i náročnější den. Jde tak v kategorii střední třídy spíše o nadprůměr. Jedinou nevýhodou u tohoto modelu je nabíječka s 18 W, protože na nabití si musíte počkat okolo dvou hodin. Zajímavé je, že u jiných modelů přikládá Realme nabíječky s daleko větším výkonem.

FOTOAPARÁT

Na zadní straně nalezneme modul se třemi fotoaparáty. Této trojici dominuje hlavní snímač o rozlišení 50 megapixelů. Musíme podotknout, že i přes množství pixelů nám přijde, že výsledné fotografie jsou mírně horší, než u staršího modelu, který jsme také testovali Realme 7 Pro.

U fotoaparátů ve střední třídě se však jedná o lepší průměr a bohatě stačí na veškeré focení na dovolené, rodinné momentky či nějaká makra. Fotografie jsou dostatečně kvalitní na to, abyste si je dali na sociální sítě nebo si nechali udělat třeba fotoknihu.

Další dav snímače pak slouží pro černobílé snímky a pro pořizování portrétních fotografií. Uvítali bychom, kdyby výrobce zařadil i ultraširoký objektiv. Na přední straně je pak kamerka s 16 megapixely, která se zase postará o kvalitní selfie fotografie, které jsou stále populárnější. Musíme však podotknout, že nám chybí nahrávání videa v rozlišení 4K, a to i přesto, že hlavní snímač disponuje tak vysokým rozlišením.

ZÁVĚR

Realme 9 je velice krásný a elegantní telefon, který vyniká svým designem nad konkurencí. Velice pozitivně musíme ocenit zadní stranu mobilu, kde se nezanechávají otisky prstů, 120Hz displej, konektor jack 3,5 mm a velkokapacitní baterii. Na druhou stranu jako největší nedostatek musíme uvést absenci nahrávání videa ve 4K rozlišení, rychlého nabíjení a ultraširokoúhlého objektivu.

Vzhledem k množství modelů, které Realme produkuje, je cenovka mezi 6-7 tisíci korun trochu vysoká, protože díky tomu si může samotné Realme sobě konkurovat. Největším konkurentem je model Realme 9 Pro, u kterého si sice trochu připlatíte, ale za to dostanete lepší fotoaparát, ultraširokoúhlý objektiv i rychlejší nabíjení. Z jiných značek bude Realme 9 nejvíce konkurovat pravděpodobně Samsung Galaxy M52 5G, který se také prodává za podobnou cenu.

Zdroj: uživatelské hodnocení redakce IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Realme