Foto: Pixabay

Elon Musk se však domnívá, že na Zemi je velké množství lidí, a proto je nezbytné z dlouhodobého hlediska obsadit nějakou další planetu. Zároveň se může Mars stát novým odrazovým můstkem pro další výpravy do ještě hlubšího vesmíru. V souvislosti s Marsem se však naskýtá hned několik problémů a prvním z nich je velice řídká atmosféra.

Zároveň je zde nízký atmosférický tlak a nízká ochrana proti nebezpečnému radioaktivnímu záření. Nemluvě o velice mrazivých teplotách. Dokud Mars nezíská hustší atmosféru, která by jeho i obyvatele chránila, nezbývá novým obyvatelům jiná možnost, než se přemístit do podzemí, do speciálních domů nebo strávit svůj život ve skafandru.

Díky řidší atmosféře je zde i poměrně velký nedostatek kyslíku, a tak se zde nemohou v prvních letech osídlení ani chovat žádná zvířata. Nový obyvatelé Marsu tak budou muset být vegani či zvyklí na raw stravu. Ovoce a zelenina se budou muset pěstovat hydroponicky a klasickou hlínu nahradí živný roztok.

Vědci uvádějí, že proto, aby bylo na Marsu možné uvařit první jídlo z tamních surovin, bude zapotřebí zhruba 5 000 cest a dopravit na tamní základnu zhruba milion tun nákladu. Na obecnou produkci vlastních potravin je totiž nutné zařídit alespoň 610 metrů čtverečních úrodné plochy a zhruba 100 kW energie na osobu.

Z toho vyplývá, že 5 tisíc lidí by potřebovalo obrovské množství 500 megawattů. Na Zemi toto množství energie dostačuje bez problémů pro 50 000 domácností. Problémem tak může být i fakt, že není známo, že by na Marsu byla nějaká fosilní paliva, ale pouze sluneční záření, které je slabší, než na Zemi.

Solární panely by tak v žádném případě nestačily na zásobování nové kolonie. Jediné, co připadá v úvahu je postavit tam několik malých mobilních jaderných reaktorů. Elon Musk navrhl svůj nápad, jak urychlit vznik hustší atmosféry na Marsu.

Dle jeho idey by se na póly, kde se nacházejí zdroje vody, měly poslat jaderné rakety, které by následně vytvořily skleníkový efekt a celý proces tím urychlily. Doposud však není jasné, kdy se budou moci první lidé nastěhovat na trvalo na Mars. Sám Elon Musk uvádí, že za pět až deset let.

Zdroj: Dailmail.co.uk (odkaz), alienradar.net (odkaz)