Foto: Pixabay

V současné době je poměrně velká inflace, a proto se mnozí lidé snaží uložit své úspory nějak efektivně. Ideální je pak, když se jejich investice nějakým způsobem zhodnotí. Jednou z populárních komodit, do které lidé nyní často investují, jsou kryptoměny. Jejich hodnota je sice nestabilní a silně kolísá, ale z dlouhodobého hlediska je zde možné pozorovat jisté narůstající trend.

Investovat do kryptoměn však vyžaduje alespoň základní povědomí o funkčnosti kryptoměn i kryptoměnových burz. Z tohoto důvodu, se obrátil i jeden 29letý muž z Olomouce na údajného odborníka, který měl jeho investici ekonomicky použít a zhodnotit. Bohužel se jednalo o podvodníka a o svou milionovou investici zcela přišel.

Foto: Pixabay

Vše se začalo loni v březnu, když muž zareagoval na reklamu nabízející investování do kryptoměn. Mluvčí policie uvedla: „Pro zjištění bližších informací zavolal na zde uveřejněné mobilní číslo. V průběhu telefonické komunikace, která probíhala v angličtině, se mladý muž dozvěděl vstupní informace a rady ohledně investování. Následně si založil takzvaný demo účet a uhradil vstupní platbu přes pět tisíc korun. Na jejím základě proběhla aktivace investičního účtu.“

Poté mladý muž investoval zhruba 200 000 Kč a navíc si zřídil i krypto peněženku, kam vzápětí odeslal další statisíce korun. V půlce loňského roku pak požádal o vyplacení svých investic, které se nacházely na jeho investičním účtu. Šlo o zhruba dva miliony korun. Doposud to vypadá zcela normálně. Muži bylo oznámeno, že pro ukončení účtu a převod peněz musí uhradit nějaké poplatky ve výši zhruba 150 tisíc korun.

Muž vše poctivě uhradil, ale doposud žádné peníze neobdržel. Podle muže, který celou událost nahlásil policii, mu vznikla škoda přesahující milion korun. Pokud se policii podaří pachatele dopadnout, může dostat až osm let vězení. Zde pak policie upozorňuje, aby lidé byli obezřetní, do čeho a prostřednictvím koho investují.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)