Foto: Pixabay

V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu se poměrně velké množství společností rozhodlo pozastavit dodávky svých produktů a služeb na ruský trh nebo z ruského trhu zcela odejít. Jednou z první společností je i společnost Netflix, která je jednou z nejpopulárnějších streamovacích platforem.

Odchodem sice Netflix vyjádřil svou podporu Ukrajině a zároveň omezil příjem z daní v ruském rozpočtu, ale z pohledu ruských uživatelů je to poněkud nespravedlivé. Tito uživatelé si totiž předplatili drahé služby Netflixu stejně, jako kdekoliv na zemi.

Foto: Pixabay

Nyní díky odchodu však nemohou čerpat to, co si zaplatili. Proto se rozhodli společně zažalovat Netflix a požadují odškodnění ve výši 16,4 milionů korun. Poškozené uživatele zastupuje advokátní kancelář Černyšov, Lukojanov a partneři.

Tato kancelář se k celá záležitosti vyjádřila následovně: „Naše advokátní kancelář zastupující zájmy uživatelů Netflixu podala hromadnou žalobu na americkou službu Netflix. Důvodem žaloby bylo porušení práv ruských uživatelů v důsledku jednostranného odmítnutí společnosti Netflix poskytovat služby v Rusku.“

Ze strany Netflixu prozatím nepřišlo žádné vyjádření. V případě, že uživatelé u soudu uspějí, což je i velice pravděpodobné, je možné, že se objeví vícero podobných žalob. Ruský trh totiž opustilo nemalé množství společností a většiny měli ruští uživatelé zjednáno předplatné či zaplacenou podporu ke konkrétním službám.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)