Foto: poskytnuto společností Lenovo, se souhlasem společnosti

VZHLED

Poté, co jsme tablet vzali do ruky, nás okamžitě zaujala jeho neuvěřitelná tloušťka, která je 5,63 mm. Je tedy skutečně tenký a v ruce se drží velice pohodlně. Co se týče dalších rozměrů, tak ty jsou již přizpůsobeny displeji, který má uhlopříčku 12,6″ – 285,61 mm a 184, 53 mm.

DISPLEJ

Jako displej nám poslouží AMOLED panel (Dolby Vision a HDR10+), která má rozlišení 2 560 x 1 600 px a obnovovací frekvencí 120 Hz. Poměr stran je pak standardních 16:10 a disponuje nadprůměrným jasem o síle 600 nitů. Jak vyplývá z výše uvedeného, jedná se o opravdu kvalitní displej.

Velice kvalitní a nadprůměrné je i podání barev, které jsou velice syté. Zvláště při zhlédnutí filmů zjistíte, že černá je skutečně černá a bílá je bílá, což rozhodně nebývá zvykem. Jediné, co bychom mohli trochu vytknout, jsou pozorovací úhly, kdy bychom čekali téměř dokonalé. V praxi při pohledu z boku můžete pozorovat mírné zkreslení, ale není to nikterak závažné.

PROVEDENÍ

Tablet Lenovo Tab12 Pro je celohliníkový, čímž vývojáři Lenovo ještě více podtrhli jeho prémiový původ. U některých výrobců se můžeme setkat při použití hliníku s vrzáním, ale to rozhodně není případ tohoto modelu. Vše sedí pevně a v rukou je tablet velice příjemný.

Jeho váha je pak také příjemná, a to pouhých 565 gramů. Na zadní straně tabletu se pak nachází poměrně překvapivá záležitost. Jde o magnetický PIN, který slouží pro uchycení a nabíjení pera Precision Pen 3, které se vyznačuje tím, že dokáže rozpoznat až 4 000 úrovní přítlaků.

PERO PRECISION PEN 3

Zprvu jsme se podivovali, proč je nabíjení pera zrovna vzadu, ale poté jsme na to přišli. Vzadu totiž nepřekáží a hlavně se z něj takto stane praktický stojánek, což byl fantastický nápad. Pozitivně také hodnotíme fakt, že toto pero je součástí balení. V praxi se jedná o návykovou věc, protože pomocí tohoto pera můžete jednoduše psát poznámky, prohlížet internet či ho využít jako ukazovátko.

VÝKON

Uvnitř Lenovo Tab12 Pro tepe srdce v podobě Snapdragonu 870 doplněného o 256 GB úložiště a 8 GB operační paměť. Na našem trhu se sice objevují i větší paměti, ale ty hodnotíme jako zbytečné, protože kapacita 256 GB je naprosto dostačující, a to i pro náročné uživatele. Tablet lze hodnotit jako skutečně rychlý a výkonný a během našeho testování jsme nezaznamenali sebemenší zakolísání.

ZVUK

Tablet disponuje čtyřmi reproduktory od výrobce JBL, které jsou již tradičně doplněny o podporu Dolby Atmos. Reproduktory hrají velice hlasitě a čistě. Nemají žádný problém vyplnit zvukem i středně velkou místnost. Výšky nějak nechrastí a nepraskají a basy jsou úměrně dunivé.

VÝDRŽ

V Lenovo Tab12 Pro nalezneme baterii s kapacitou 10 200 mAh, která se postará o výdrž až 14 hodin při přehrávání videí a zhruba 10 – 11 hodin v případě brouzdání po internetu a vykonávání kancelářských prací. To je naprosto dostačující i pro pohodlnou práci z domova. Nabíječka dodávaná s tabletem má výkon 30 W, ale tablet podporuje i 45 W adaptér. Avšak i s dodávanou nabíječkou trvá nabíjení zhruba 2 hodiny.

FOTOPARÁT

Lenovo Tab12 Pro má na zadní straně hned dva fotoaparáty. První z nich má 13 Mpx a dokonce má i automatické ostření. Druhým z nich je 5 Mpx ultraširokoúhlý snímač. Na přední straně pak najdeme selfie kamerku s rozlišením 8 Mpx a doplněnou senzorem ToF. Ten nám pomáhá zabezpečit odemykání tabletu obličejem. Kvalita těchto fotoaparátů je pak z pohledu toho, že se jedná o tablet, velice dobrá. U tabletů se většinou nesetkáme ani s ostřením, a proto tyto parametry nám umožňují využít tablet místo mobilu při focení na dovolené či v naší kanceláři.

ZÁVĚR

Z našeho pohledu se jedná o tablet, který uspokojí i náročnějšího uživatele a je tím pádem vhodný jak do kanceláře, do školy, tak na volnočasové aktivity. Jeho předností je displej, výdrž, zvuk a celokovové tělo. Zároveň velice pozitivně hodnotíme nadprůměrnou kameru a rychlost nabíjení. V porovnání třeba s iPadem se jedná o lehce lepší model, který se na trhu pohybuje s nižší cenovkou, takže za nás palec nahoru.

Zdroj: uživatelské hodnocení redakce IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Lenovo