Foto: Pixabay

O možné hrozbě v případě spojení umělé inteligence a humanoidního robota varoval již Karel Čapek ve svém díle R.U.R. Ovšem to, co je pro jednoho hrozbou, je pro druhého výzvou. Jedním z inovátorů, kteří rádi pokořují různé výzvy je i Elon Musk, který sám expanduje v několika odvětvích díky svým společnostem Neuralink, SpaceX nebo Tesla.

Již v loňském roce představila společnost Tesla svého vlastního humanoidního robota Tesla Bota, který je prozatím řízen lidským operátorem a je bez emocí. Podle Elona Muska bude ale již brzy možné nahrát naši osobnost spolu se vším, co v mozku máme právě do humanoidního robota.

Celý svět robotiky pak doslova šokoval rozhovor Axela Springera z Business Insider s Elonem Muskem, kde se Axel ptal, zda by bylo možné přenést kapacitu našeho mozku do robota, načež mu Elon odpověděl, že to možné je. Axela však hned napadla další otázka: „To by vlastně byl jiný způsobe věčného života, protože bychom si stáhli své osobnosti do bota.“

Elon Musk reagoval: „Ano, mohli bychom si stáhnout věci, ve kterých jsme jedineční. Oproti svému fyzickému tělu to bude samozřejmě rozdíl, ale pokud jde o zachování našich vzpomínek a naší osobnosti … myslím, že bychom to mohli udělat.“ Podle Elona je jeho Tesla Bot, či Optimus, důležitější a má větší potenciál než samotná automobilka.

Humanoidní robot s vlastní osobností je Muskova odpověď na nedostatek pracovních sil. Prý tím podpoří ekonomiku. Dodává však, že nechce dělat nic, co by mohlo lidstvu ublížit. Pro svého Optima chce zpočátku najít nudné, opakující se nebo nebezpečné úkoly – prostě ty, které nechce nikdo dělat.

První kusy by měly přijít na trh již během příštího roku. Letos se však prý můžeme těšit na fungující prototyp. Proti pracovním robotům by nikdo nic neměl, ale kontroverzní je otázka nahrání něčí osobnosti. Je hrozné je domyslet, co by se stalo, kdyby do takového humanoidního robota někdo nahrál osobnost psychicky narušeného člověka či zločince.

Zdroj: TheStreet.com (odkaz)