Foto: Pixabay

Česká armáda vidí svou budoucnost v bezpilotních zařízeních, a proto se rozhodla, že do svého arzenálu zařadí i větší bezpilotní letouny, které dokážou již nést i protitankové střely. Nejde o žádného drobečka, protože tyto letouny mají rozpětí křídel až 15 metrů. Svoji stabilní základnu by měly tyto letouny mít na bývalém vojenském letišti v Přerově-Bochoři.

V letošním roce se totiž ministerstvo obrany rozhodlo nakoupit drony za zhruba 1,5 miliardy korun. Vznikl zde však jeden problém – kde budou tyto drony mít svou základnu? Tento typ bezpilotních letounů potřebuje totiž mít vybetonovanou přistávací plochu, a to vojenská základna v Prostějově, kde prapor pro bezpilotní prostředky sídlí, nemá.

Foto: Pixabay

V úvahu tak připadalo i vybetonování stávající základny, ale nakonec se ministerstvo rozhodlo pro základnu v Přerově, kam se přemístí jednotka víceúčelového bezpilotního prostředku z 533. praporu bezpilotních prostředků Prostějov. Přesně tak to popsala mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Druhým důvodem, proč nakonec vyhrál Přerov je ten, že Prostějovská kasárna začínají být již těsná. Své sídlo zde totiž má i 601. skupina speciálních sil a 102. průzkumný prapor. Správu přerovského letiště bude zajišťovat i nadále státní podnik LOM Praha. Do budoucna zde má dokonce vzniknout jakýsi polygon pro testování armádních a civilních dronů.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)