Foto: Pixabay

Minimálně několik desetiletí se lidé přou o to, odkud se zde na Zemi vzal život. Vysvětluje se to nejrůznějšími teoriemi, ať už náboženskými či vědeckými. S naprosto novou teorií přišla současná věda. Podle posledních výzkumů vozítka Curiosity by nejen lidstvo, ale veškerý život na Zemi měl pocházet z Marsu.

Fakt, že na Marsu je voda byl již mnohokrát potvrzen a dokonce se našla i vyschlá koryta řek. Právě přítomnost vody a těchto koryt naznačuje, že na Marsu býval určitě život. Poprvé přineslo Curiosity zprávu o přítomnosti vody na Marsu v roce 2012, kdy z analýzy prachu a půdy vyplynulo, že obsahují zhruba dvě procenta H20.

Dr. Laurie Leshin, který je výzkumným pracovníkem mise uvádí, že pokud byste zahřály 800 litrů této hlíny, získáte asi dva litry vody. Dále se na Marsu objevila obrovská ledová plocha ukrytá pod povrchem, která má obsahovat 12 tisíc kubických kilometrů tekutiny – pro představu by tolik tekutiny dokázalo zaplavit celý americký kontinent.

Pozdější analýzy prokázaly, že se dokonce jednalo o pitnou vodu. To vedlo profesora Stevena Bennera na Goldschmidtově setkání ve Florencii k představení jeho teorie, podle které měl život na Zemi pocházet i z Marsu. Jako důkaz předkládá fakt, že pro tvorbu RNA je zapotřebí mimo uhlík i dalších látek, jako je bór a molybden. Problém však je, že se v době, kdy vznikl život na Zemi, tyto látky zde nevyskytovaly nebo nevyskytovaly v dostatečném množství.

Doslova pak uvedl: „Před třemi miliardami let bylo na Zemi málo vody i kyslíku. Mars ho měl však dostatek. Je mnohem pravděpodobnější, že molybden přišel na naši planetu na marťanském meteoritu, než, že zde byl vytvořen,“ říká profesor. „Zdá se, že jsme vlastně všichni Marťané.“

Zdroj: www.ancient-origins.net (odkaz 1, odkaz 2)