Foto: Pixabay

Ve videu je pak jasně uvedeno, že doposud považovaly Spojené státy americké v rámci svých vesmírných misí jako svůj prostor 35 400 km nad Zemí. Nyní se právě výzkumná laboratoř letectva rozhodla tento prostor více jak desetkrát rozšířit, takže zahrnuje i odvrácenou stranu Měsíce, který je od nás vzdálený 384 400 km.

O případném rozšíření svého operačního prostoru se jednotliví zástupci americké armády zmiňovali již v minulosti. Nyní však přešla k činům. V důsledku rozšíření svého operačního prostoru, chce mít nad tímto „svým“ prostorem kontrolu. Proto se chystá vypustit satelit vybavený výkonným dalekohledem do cislunárního prostoru.

Ve videu pak tento satelit nazývají Cislunar Highway Patrol System, neboli CHPS. Díky tomuto dalekohledu bude mít americké letectvo vše pod kontrolou a v případě jakýchkoliv problémů nasadí svou vesmírnou bojovou jednotku US Space Command. Tento satelit je tak první faktickým důkazem rozšíření vojenské působnosti americké armády.

Satelit samotný by prý neměl mít schopnost jakoukoliv případnou hrozbu pro Spojené státy americké řešit. Bude sloužit spíše pro monitorování prostoru a poskytování situačního povědomí. Hlavním důvodem pro rozšíření této vojenské působnosti je pak nová mise vesmírné agentury NASA, mise Artemis, která má na Měsíc vrátit člověka.

Jinými slovy na Měsíc poletí díky misi Artemis hromada amerických vládních i komerčních investic a budou se tam zasazovat za americké zájmy. Proto je zapotřebí tyto americké zájmy dobře hlídat a mít možnost v případě narušení těchto zájmů i zakročit. Dle slov amerického letectva jde však o zajištění „mírového rozvoje“ cislunárního prostoru a zajistit bezpečné prostředí pro další vědecký výzkum.

Podle představitelů amerického letectva zde však může být ještě jedna hrozba. Armády cizích zemí mohou na odvrácenou stranu Měsíce umístit nějaký objekt, které může být mimo dosah veškerých pozorování. Tyto objekty by se prý klidně mohli dostat do pozice, ve které cíleně ohrozí americký vojenský satelit.

Je možná až nebezpečně zajímavé, že se dvě největší velmoci snaží rozšířit své vojenské působení. Zatímco prezident Ruské federace, Vladimir Putin, chce svou vojenskou moc rozšířit o Ukrajinu, rozšiřují USA svou působnost o Měsíc. Výhodou v případě USA je alespoň to, že prozatím jde jen o monitoring a ne o lidské životy.

Zdroj: Arstechnica.com (odkaz)