Foto: Pixabay

Válka na Ukrajině, resp. invaze Ruské federace na Ukrajinu, v současné době naplňuje přední stránky snad všech magazínů po světě. Ukrajinský prezident se snaží oslovit co nejvíce technologických společností, aby ukončily spolupráci s uživateli z Ruské federace.

Rusko však na blokování svých uživatelů nyní zareagovalo. Ruský cenzurní úřad, Roskomnadzor, totiž oficiálně zablokoval přístup k portálům Facebook, Twitter, Youtube a Booking.com. Hlavním důvodem je prý nespokojenost Roskomnadzoru s tím, jak je interpretována zpráva o Ruské invazi na Ukrajinu a zároveň se jim nelíbí diskriminace ruských médií.

V oficiálním prohlášení úřadu Roskomnadzor pak stojí: „Od října 2020 bylo zaznamenáno 26 případů diskriminace ruských médií a informačních zdrojů ze strany Facebooku. V posledních dnech má sociální síť omezený přístup k účtům: televizní kanál Zvezda, tisková agentura RIA Novosti, Sputnik, Russia Today, informační zdroje Lenta.ru a Gazeta.ru.”

Foto: Pixabay

Je to pravděpodobně reakce na to, že Facebook omezil přístup i dohledatelnost k ruským kanálům RT a Sputnik v celé Evropské unii a navíc odstranil obsah z ruským státem kontrolovaných účtů nejen na Facebooku, ale také na Instagramu.

Rusko reaguje podobným způsobem a chce zabránit, aby se k jeho občanům dostala „západní pravda,“ a proto již zablokovalo stanici BBC News, Rádio Svobodná Evropa, Hlas Ameriky nebo Deutsche Welle. Všechna tato média totiž prý lžou, když uvádějí, že Ruská federace napadla Ukrajinu.

Většina těchto stanic stáhla své zaměstnance a ukončila činnost na území Ruské federace, protože nechtějí riskovat trestní stíhání svých zaměstnanců jen proto, že dělají svou práci a informují o skutečnostech, které jsou pravda, ale které by neměli ruští občané slyšet.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)