Foto: Pixabay

V dnešní době je spíše trend zjednodušovat všechny administrativní kroky, a proto vám stačí tzv. jednotný registrační formulář. Tento vyplněný formulář přinesete s sebou na živnostenský úřad spolu se svým občanským průkazem a 1 000 Kč. To je v případě živnosti. V případě právnické osoby je však věc o něco složitější.

Obecně se doporučuje, aby právnickou osobu, tzn. akciovou společnost nebo společnost s ručením omezeným, pomohl založit někdo, kdo s tím má již zkušenosti. Tak či onak budete potřebovat zvolit si své sídlo. Lidé o této povinnosti nepřemýšlejí, a proto většinou zvolí místo svého trvalého bydliště. Sídlo firmy tak máte doma.

To je samozřejmě v pořádku a tato možnost se i celkem nabízí. Tato volba vám však v budoucnu může přinést i některé komplikace, které si někteří třeba ani neuvědomují. Předně musíte doložit právní důvod, který prokáže nutnost užívání tamních prostor. Pokud třeba bydlíte v domě, který vlastní více lidí, musíte mít souhlas ode všech lidí k umístění sídla do jejich domu. Nespornou výhodu je snížení nákladů na sídlo.

Nevýhodou je však naprostá ztráta soukromí, protože kdokoliv si vyhledá vaše jméno na internetu, bude mít k dispozici i kompletní adresu. To může posloužit i nežádoucím klientům, kteří vás mohou doma navštívit, stejně jako zástupci některých úřadů. Hlavním důvodem, který hovoří proti sídle firmy doma, je exekuce.

V případě, že by se vám v podnikání nedařilo tak, jak si představujete, a nešťastnou náhodou se dostali do exekučního řízení, navštíví exekutor právě sídlo firmy – váš domov. Zde by vám zabavil váš soukromý majetek a umořoval tím pohledávky věřitelů. Nejjednodušším řešením je objednat si sídlo firmy k podnikání u specializovaných společností.

Přesně takovou společností, která vám pomůže se sídlem, je i web firmy-sidla.cz. Na tomto webu si jen vyberete místo svého sídla a o zbytek se nemusíte starat. Spolu s cenou pronájmu sídla máte i zajištění označení budovy sídla firmy, přebírání pošty, recepci, káva/voda/wi-fi zdarma, možnost pronajmout zasedací místnost a zasílání upozornění na příchozí poštu e-mailem. Jinými slovy se budete moci v klidu soustředit na své podnikání a všechny tyto starosti nechat na profesionálech.