Foto: Pixabay

Minulý týden otřásla světem zpráva, že vojska Ruské federace překročila hranice svobodné Ukrajiny za účelem invaze. Ukrajinští zákonodárci prosí postupně jednotlivé zahraniční společnosti, aby omezili své služby na území Ruské federace. Takovými společnostmi byly například Visa a Mastercard. Další společnosti se dobrovolně přidávají a ukončují podporu svých služeb pro ruské uživatele.

Podobně oslovil i ukrajinský vicepremiér Mykhailo Fedorov společnosti Microsoft a Sony, aby dočasně zablokovaly všechny ruské a běloruské hráčské účty. Zároveň oslovil i organizátory eSports, aby zastavil účast ruských a běloruských závodníků a zrušil všechny akce plánované pro obě země.

Foto: Pixabay

Všechny tyto kroky mají motivovat běžné ruské civilní obyvatelstvo k odporu proti nepřijatelné vojenské agresi na Ukrajině. Podle Fedorova je právě blokování technologií nejlepší odpovědí na ruskou vojenskou techniku. Není v tuto chvíli jasné, zda Microsoft a Sony podniknou kroky na podporu Ukrajiny.

Jednotlivý tvůrci však svůj postoj již vyjádřili, jako například CD Projekt Red, tvůrce Cyberpunku 2077, který daroval ekvivalent 232 000 dolarů na humanitární úsilí na Ukrajině. Ruská federace, ač je veliká, není pro Xbox ani pro PlayStation největším trhem, ale i tak by se jednalo o odpojení tisíců hráčů. Je pravděpodobné, že Microsoft a Sony podniknou nějaké kroky, i když třeba ne v souladu s přáním Ukrajiny.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)