Foto: poskytnuto společností Lenovo, se souhlasem společnosti

Buď máte dražší zařízení, které umožní automatický update zdarma, pořídíte si dražší zařízení nebo poslední možností je, že si necháte svůj starý notebook, ale nainstalujete si na něj jiný operační systém Linux. Existuje však ještě jedna možnost, o které příliš mnoho lidí neví.

Tou možností je chromebook, který se zpravidla vyznačuje několika znaky. Má dlouhou výdrž, dostatečný výkon a funguje na operačním systému ChromeOS. V praxi tak máte svůj notebook připojený ke svému účtu od Googlu a vše se vám například místo do počítače, ukládá přímo na Google Disk. Do naší redakce dorazil k testování práce špička z této kategorie a jedná se o Lenovo IdeaPad Chromebook Duet 5.

VZHLED

Lenovo Chromebook Duet 5 není na první pohled klasický notebook, ale svým designem odpovídá spíše prémiovým notebookům Lenovo Yoga. Přichází totiž v podobě tabletu, ke kterému si můžete připojit plnohodnotnou klávesnici pomocí magnetických úchytek.

Notebook navíc přichází se zadním krytem, který má navíc výklopný stojánek. Kolem displeje je pak příjemně tenký rámeček. Velikost chromebooku je optimální a jde o kompromis mezi praktičností, kdy se vám krásně vejde do jakéhokoliv batohu a příjemným rozložením klávesnice.

DISPLEJ

Lenovo Chromebook Duet 5 je vybavený OLED panelem s úhlopříčkou 13,3 palců. Oproti předchozímu modelu, který měl pouze 10,1 palců si tak výrazně polepšil. Díky většímu displeji je i větší klávesnice, což má za následek daleko pohodlnější psaní.

Výrobce pak uvádí, že tento displej pokrývá 100 % DCI-P3 a měl by vyzařovat až o 70 % méně modrého světla, než by vyzařoval LCD. Rozlišení displeje je pak 1920 x 1080 px, což je v dnešní době naprosto dostačující standard. Jeho barvy jsou nádherné a umocňují celkový zážitek ze sledování filmů či hraní her. Notebook sice nedisponuje takovým výkonem, aby zvládl nejmodernější hry, ale s přehledem zvládne streamování her přes Xbox Game Pass, Stadia nebo GeForce Now.

Foto: poskytnuto společností Lenovo, se souhlasem společnosti

VÝKON

Výkon chromebooků se nikdy nesmí srovnávat s jiným notebooky, protože operační systém Windows má o mnoho větší nároky, než ChromeOS. Pokud se vám seká notebook s Windows, tak bude na ChromeOS létat. Všechny vnitřnosti jsou koncipovány tak, aby dostačovaly potřebám uživatele a nikdy se nestalo, že se Chromebook sekne. I přes to zde máme poměrně zajímavý procesor Snapdragon SC7 180, který je doplněn o operační paměť 8GB.

ÚLOŽIŠTĚ

I když většina chromebooků má úložiště pouze o kapacitě několika málo GB, protože předpokládá, že si vše uložíte na Google Disk, tak nás velice příjemně překvapil Chromebook Duet 5, který disponuje kapacitou 128 GB. Navíc operační systém ChromeOS nezabírá tolik místa, jako Windows, a proto Vám téměř celé zůstane k dispozici.

KLÁVESNICE

Klávesnice je, jak už bylo řečeno, odnímatelná. Hravě si tak z notebooku uděláte plnohodnotný tablet, který je poměrně velký. To může být v některých případech i nevýhoda. Klávesnice je díky širšímu displeji také větších rozměrů a na rozdíl od různých miniaturních netbooků může plnohodnotně posloužit k jakýmkoliv účelům.

Není sebemenší problém vzít si notebook do práce, do školy, či jen tak do přírody. Na obou stranách naleznete také USB-C. Přes tento konektor se zároveň nabíjí a při nejhorším ho můžete nabít i z obyčejné mobilní nabíječky.

ZVUK

Lenovo si drží svůj standard ohledně zvuku, kdy použilo technologii Dolby Atmos. To jinými slovy znamená, že zážitek při sledování filmů či hraní her je jedinečný a rozhodně nemají reproduktory problém naplnit čistým zvukem středně velkou místnost.

VÝDRŽ

Nejpřekvapivější je pak rozhodně výdrž. Ta se totiž pohybuje při maximálním jasu, zapnutém bluetooth a wifi na 14,5 hodinách. To je ve světě notebooků nevídané. Důvodem je, že chromebooky obecně mají je paměť typu SSD a nemají žádné chlazení. Proto nemusí jejich baterie zásobovat chladič, ani větrák u procesoru. Jinými slovy to znamená, že se ani nemusíte bát chromebook vzít, zaklapnout a strčit do tašky, na rozdíl od notebooku.

ZÁVĚR

Pokud někdy v budoucnu budete uvažovat o novém zařízení, ale nebudete chtít investovat desetitisíce do notebooku podporujících Windows 11 a Linux je pro vás příliš složitý, určitě můžete sáhnout po chromebooku.

Jedná se o vhodnou alternativu, která má intuitivní ovládání a obsahuje vše, co jen můžete potřebovat. Má nádherný displej a zvuk, výkonný hardware a neskutečně velkou výdrž. Sečteno a podtrženo se jedná o značku ideál. Jedinou nevýhodou je, že při práci jako s tabletem pocítíte jeho velké rozměry a možná se budete muset vypořádat s nestandardním formátem 16:9, který ne všechny aplikace z Google Play podporují. Jedná se však o drobné kosmetické vady, které třeba v běžném provozu ani nepocítíte.

Zdroj: uživatelské hodnocení redakce IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Lenovo