Foto: poskytnuto společností HP, se souhlasem společnosti

Ještě před 10 lety jste mohli běžně potkat student či manažery, jak mají na zádech batoh a přes rameno ještě tašku na notebook, protože byl tak velký a těžký, že by se do batohu ani nevešel. Navíc většinou tehdy notebooky vydržely jen pár hodin, a proto jste museli s sebou vzít i nabíječku. Přesto se vám tato dřina vyplatila výměnou za ten luxus, že si svou práci vezmete domů a jste plně mobilní.

Tato doba je však zcela pryč, protože dnes lidé již nechtějí tahat velké tašky, ale chtějí mít vše pohodlně v jedné. Ideálně pak mít notebook, který dlouho vydrží, je tenký, lehký a pokud možno super výkonný. O notebook, který by splňoval tyto požadavky se pokusilo i HP a výsledkem je HP Elitebook 840 Aero G8. Měli jsme tu čest otestovat tento model, který hned na první dotek překvapil hmotností 1,35 kg. Nechme se překvapit, nakolik se HP podařilo dostát svým cílům.

Foto: poskytnuto společností HP, se souhlasem společnosti

VZHLED

Notebook se řadí do kategorie ultrabooků, což samo o sobě napovídá, že se jedná o příjemně tenký notebook, který by neměl v tašce zabírat příliš mnoho místa. Výhodou je určitě bytelný a celokovový povrch, který skutečně působí pevně. Při manipulaci vše sedělo pevně na svém místě.

Na první pohled je vidět dobré řemeslné zpracování a na rozdíl od menších netbooků má úhlopříčku 14″. To je pravděpodobně ideální kompromis mezi kompaktním notebookem a mobilním notebookem. Tato velikost notebooku také zaručuje, že klávesnice bude mít ideální rozložení pro psaní všemi deseti.

Velice také musíme ocenit matný IPS displej, který má výborné pozorovací úhly a ze všech stran je pohodlně vidět. Navíc jeho svítivost umožňuje práci na počítači i za silného protisvětla. Rozlišení displeje je pak naprosto dostačující 1920 x 1080 px. Dalším aspektem displeje je pak barevnost displeje, která je také nadprůměrná a tím pádem vám displej poskytne spolu s reproduktory pohlcující zážitek ze sledování filmů či hraní her.

VÝKON

O výkon se stará procesor Intel Core i7-1165G7, který má čtyři jádra a výkon až 4,7 GHz. Výkon notebooku se však neskládá jen z procesoru, ale je doprovázen i operační pamětí, která má v tomto případě 16 GB a rychlým úložištěm SSD 512 GB. Dále do výkonu zasahuje i sdílená grafická karta Iris Xe. Když toto shrneme a dáme do ultra tenkého těla, dostaneme notebook, který vás nenechá na holičkách. Hravě v našem testování zvládl hraní moderních a náročných her, stejně jako práci s mnoha otevřenými okny najednou.

KLÁVESNICE A TOUCHPAD

Klávesnice je úměrně velká velikosti notebooku. Vzhledem k mobilitě notebooku je pro psaní e-mailů dostačující i pro psaní všemi deseti prsty. Pro celodenní práci v textovém editoru je však o trochu pohodlnější připojení externí klávesnice se standardním rozměrem. Touchpad je velice citlivý a reaguje v reálném čase. Nezaznamenali jsme jediné prodlení či známky necitlivosti.

Zde opět poznamenáváme, že pro celodenní práci je pohodlnější externí myš. Pokud bychom ale měli s sebou tahat i klávesnici a myš, ztratil by notebook své kompaktní rozměry. V praxi ale můžeme mít v kanceláři externí myš a klávesnici a notebook do toho jen zapojit. Při přenášení můžeme logicky externí zařízení nechat v kanceláři.

ZVUK

Zvuk je pak standardní v dané cenové kategorii. Vzhledem k tomu, že jsem v business kategorii, můžete se těšit na kvalitu. O zvuk se zde starají reproduktory Bang & Olufsen. Právě tyto reproduktory dokážou bez problémů naplnit i středně velkou místnost. Navíc jsme se nesetkali s tím, že by ve výškách či hloubkách nepříjemně praskaly. Zvuk je čistý a basy jsou zde úchvatné.

VÝDRŽ

Ultrabook HP EliteBook 840 G8 Aero se může pochlubit výdrž až 15 hodin, podle našeho testování, kdy jsme notebook zatěžovali přehráváním filmů, brouzdáním na internetu a prací v textovém editoru. Díky takto extrémně dlouhé výdrži nemusíte s sebou nikam tahat ani nabíječku, protože vám tento notebook spolehlivě vydrží celou dobu jak ve škole, tak v práci. Výdrž je však ovlivněna množství zapnutých funkcí, úroveň jasu nebo činnosti prováděné na notebooku.

ZÁVĚR

Tento notebook nás velice příjemně překvapil a myslíme si, že plně naplňuje cíle, které si HP stanovilo. Jde o lehký, tenký, výkonný notebook, který má navíc dlouhou výdrž, kvalitní zvuk a nádherný obraz. Jak již bylo ale řečeno, někomu může vadit menší klávesnice, ale vzhledem k malým rozměrům notebooku se to nedá jinak udělat. Za naši redakci však tento notebook můžeme rozhodně jen doporučit.

Zdroj: uživatelské hodnocení redakce IT pro Tebe, informace poskytnuté společností HP