Foto: Pixabay

Na jedné z nejpopulárnějších sociálních sítí, Instagramu, je v současnosti blokováno zhruba 80 milionů účtů. Zařadil se tak mezi další sociální sítě, jako je Facebook, Twitter či YouTube, které ruský cenzurní úřad Roskomnadzor zablokoval a místo toho nabídl uživatelům ruské alternativy Vkontaktě a Odnoklassniki.

O tomto kroku informoval Roskomnadzor v předstihu, protože chtěl nabídnout možnost v dostatečném předstihu se rozhodnout, kam přejít. Zároveň měli uživatelé dostatečný čas, aby si veškeré své důležité informace, fotky a videa mohli stáhnout a zálohovat dříve, než dojde k zablokování.

Foto: Pixabay

Důvodem k zablokování podle cenzurního úřadu je fakt, že společnost Meta, která vlastní Instagram i Facebook, podporuje nenávistné projevy proti Rusům v kyberprostoru. Jinými slovy jde o to, že žádným způsobem nepostihuje ty uživatele, kteří vystupují veřejně proti invazi, ruské armádě či Ruské federaci.

V případě Instagramu jde o daleko větší aféru než Facebook, protože v Ruské federaci byl o hodně populárnější a rozšířenější. Roskomnadzor se obecně snaží bojovat proti jakýmkoliv zprávám, které nepocházejí z oficiálního tiskového oddělení Kremlu. Pokud někdo v Ruské federaci chce šířit protistátní názor či nesouhlas s invazí na Ukrajinu, riskuje tím až 15 let vězení.

Zdroj: The Verge.com (odkaz)