Foto: Pixabay

Snad každého zasáhly zprávy o tom, co se v současné době děje na Ukrajině. V souvislosti s tím se rozhodlo mnoho společností ukončit spolupráci s ruským trhem. Důvod je prostý, protože pokud prodávají cokoliv na ruském trhu, musí zde i odvádět daně, které pak Ruská federace může použít na zbrojení.

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor si však dává bedlivý pozor, aby se k uživatelům nedostala žádná zpráva, která by mohla být v rozporu s jejich zájmy či legislativou. Proto také zakázala například Instagram i další sociální sítě a nabídla místo toho ruskou alternativu.

Foto: Pixabay

Nyní oznámil Roskomnadzor, že na celém území Ruské federace zablokuje jeden z největších zpravodajských portálů, Google News. Oficiální důvod zní: „společensky významných falešných informací o údajném ruském útoku na ukrajinském území“.

Z pohledu Ruské federace jde také o možnou odplatu, protože Google News se rozhodlo zablokovat ruská média, jako například televizi RT, Sputnik nebo ruskou tiskovou agenturu TASS. Google překvapivě vydal již dříve podobné prohlášení, jako Roskomnadzor: „V této mimořádné krizi přijímáme mimořádná opatření, abychom zastavili šíření dezinformací a narušili dezinformační kampaně na webu.“

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)