Foto: Pixabay

Minulý týden byla napadena ruská sociální síť Vkontakte, která je vlastně jakousi alternativou k Facebooku. K tomuto hackerkému útoku se přiznalo hnutí Anonymous. Cílem tohoto útoku bylo ukázat ruským občanům skutečnost a hrůzy války na Ukrajině.

Ruští občané žijí v dezinformační bublině, protože mají mnoho zpráv cenzurovaných a nemají možnost dostat se k skutečným a pravdivým zdrojům. Podle dostupných informací se tato mise Anonymous měla podařit u 12 milionů uživatelů.

Podle vyjádření hnutí Anonymous měli uživatelé dostat „upřímný vzkaz“, v němž popisují situaci na Ukrajině jako agresi ze strany Ruska a ne jako „speciální vojenskou operaci“, jak o ní píše Ruská federace. Zajímavé je, že řada uživatelů tuto zprávu po obdržení rázem nasdílela a přeposlala dál.

Bohužel většina ruský občanů neví, co se děje, nezná pravdu ani průběh války na Ukrajině. Jiná hackerská skupina si také dala za cíl informovat o pravdě, a minulý týden napadla webové stránky 1920.in, pomocí čehož bylo rozeslány informace o válce 30 milionům uživatelů.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)