Foto:  poskytnuto společností HP, se souhlasem společnosti

Mimo nízké váhy se může HP Pavilion Aero 13 pochlubit i 13palcovým matným displejem s poměrem stran 16:10, rychlým hardwarem a hlavně konkurenceschopnou cenovkou. Vzhledově však připomíná spíše prémiové modely vyšších tříd a svou stavbou i výkonem jim dle technické specifikace uvedené od výrobce může určitě konkurovat.

DESIGN

I když má nízkou váhu, neubírá to nic na robustnosti a spolehlivosti. Design se dá hodnotit jako nadčasový. Konstrukce je celohliníková, ale na rozdíl od jiných kovových notebooků jsme se u tohoto modelu nedočkali žádného skřípání či vrzání. Mezi jednotlivými díly zkrátka není žádná vůle a vše drží krásně pohromadě. Společnost HP navíc použila základní stříbrnou barvu s mírně hrubší povrchovou úpravou, což zabraňuje vzniku šmouh, otisků prstů či škrábanců.

Ocenit musíme ideální poměr stran 16:10 s tenkým rámečkem, fotoaparátem a mikrofonem. Panty vypadají pevně a když v nehybném stavu otevřete displej, zůstane na svém místě. Pokud však chcete s otevřeným displejem přenést notebook, malinko se vychýlí ze své osy. Zároveň panty umožňují otevřít notebook až na zhruba 145 stupňů.

Ve spodní části se pak nacházejí malé gumové nožičky, které udržují celý notebook neustále nad pevnou podložkou. Pochválit také musíme osazení porty, kde můžeme na stranách nalézt 2x USB-A, 1x USB-C, plnohodnotný HDMI port a konektor na sluchátka. Pomocí USB-C portů můžete nejen pracovat s daty, ale také slouží k nabíjení. K nabíjení se pak vyplatí použít port na pravé straně, protože celá levá strana pak zůstává volně k dispozici pro připojení dalších zařízení.

KLÁVESNICE A TOUCHPAD

Velikost klávesnice je pak přímo úměrná šířce ultrabooku, který je zkrátka užší než klasické klávesnice. Nicméně i přes menší rozměr je klávesnice plnohodnotná a velice nás překvapila její jemnost. Jednotlivé klávesy jsou pak velice jemné a nekladou při psaní žádný odpor. Pozitivně musíme hodnotit i podsvícení, které není oslňující, ale přesně akorát vyvážené. Touchpad pak reaguje v reálném čase bez prodlevy.

DISPLEJ

Jak již bylo řečeno výše, tak tento model nabízí 13palcovou matnou variantu 16:10 panelu s velice slušným podáním barev. Dle údajů má tento displej 450 nitů, což je mezi notebooky rozhodně lepší průměr. V praxi tak nebude problém vzít notebook ven a pracovat s ním i na ostrém sluníčku. Další výhodou tohoto displeje je 100% barevné pokrytí sRGB, což oceníte při každodenní práci, sledování filmů i hraní her.

Hardware a výkon

V našem testovacím modelu byla konfigurace v podobě procesoru AMD Cezanne Ryzen 5 5600U doplněný o operační paměť s kapacitou 16 GB typu DDR4 a 512 GB úložiště PCIe x4 SSD. Tyto parametry jsou pak více než dostačující pro téměř jakoukoliv práci. Tento model se pak stane naprosto plnohodnotným partnerem v práci, doma i na cestách.

Musíme ale přiznat, že po dvouhodinovém hraní náročných her se notebook lehce zadýchá a jeho výkon se také úměrně sníží. Nejde však o nic omezujícího. Velké plus je dostatečná kapacita operační paměti, která má na svižnost a výkon celého zařízení významný vliv. Nutno podotknout, že vývojáři společnosti HP se s tímto modelem opravdu vyhráli a snažili se zaměřit na ideální poměr mezi kvalitou, výkonem a cenou. Není totiž problém udělat výkonný notebook za 50 000 Kč.

ZVUK

O zvuk se zde stará sada stereo reproduktorů, které znějí přes mřížku na spodní straně. Díky speciálnímu tvaru notebooku a gumovým nožičkám se zvuk vydávaný z reproduktorů odráží bez zkreslení od podložky. Během testování jsme nezaznamenali žádný problém s chrastivými výškami či přehnaně dunivými bassy. Při přehrávání filmů nabýváte dojem až prostorového zvuku. Reproduktory mají pak dostatečný výkon, aby zaplnily i středně velkou místnost.

VÝDRŽ

U ultrabooků se většinou setkáváme s menší výdrží, protože baterie s velkou kapacitou zabírají hodně místa a to nekoresponduje s logikou ultrabooků. Z tohoto důvodu jsme neočekávali ani u tohoto modely žádné přehnaně velké výkony, ale o to více jsme byli překvapeni. Při pouštění filmů ve FullHD s zapnutou Wi-Fi a svítivostí obrazovky na 60% jsem vydrželi něco málo přes osm hodin. Při psaní textů, odpovídání na e-maily a brouzdání na internetu se můžete dostat až na čas lehce pod deset hodin. Což je výborný předpoklad pro jakékoliv využití pro školu či business.

ZÁVĚR

Závěrem musíme zhodnotit, že HP Aero 13 je asi jedním z nejlépe vyvážených ultrabooků střední třídy, které jsou v tuto chvíli na trhu dostupné. Hlavní výhody jsou bez pochyby nízká hmotnost, malá tloušťka, výkon, kvalitní displej a kvalitní zvuk. Naším doporučením je pak připravit variantu s dotykovým displejem a možná bychom doporučili i přesunout výdechy chlazení, které můžou někdy nedostatečně plnit svou funkci. Nicméně se nejedná žádný problém. Celá konstrukce je bytelná a nemusíte se bát strčit tento notebook do batohu či tašky. Pokud hledáte ultrabook střední třídy, můžeme ho určitě doporučit. Z naší strany jsou pak ultrabooky vždy lepší než klasické notebooky, které jsou velké, těžké, plastové a celkově neohrabané. Za konkurenční notebooky můžeme zmínit třeba Asus Zenbook 13, který je dražší, ale oproti HP Pavilion Aero 13 má o něco horší parametry.

Zdroj: uživatelské hodnocení redakce IT pro Tebe, informace poskytnuté společností HP