Foto: archiv společnosti Huawei/ se souhlasem společnosti

Již na první pohled je dobře patrné, že si Huawei vybral tento model jako svůj prémiový a jako novou vlajkovou loď, protože použil prémiové materiály jako leskle skleněné tělo s kovovým rámečkem. Bohužel nevýhodou skleněného těla je zanechávání otisků a horší čištění.

Co nás potěšilo je, že tlačítko na vypínání se nachází ve zcela přirozené poloze pod ovladači hlasitosti, takže ho nemusíte nikde hledat. Další velké plus je za zvýšenou odolnost modelu Huawei P50 Pro a jeho certifikaci IP68. Na první dotyk působí velice pohodlně, za což pravděpodobně vděčí svým zaobleným hranám.

DISPLEJ

Zabudovaná technologie OLED byla pro nás příslibem dobrého displeje a naše předtucha se potvrdila. Tento model vyniká dobrou svítivostí a vysokým rozlišením 2 700 x 1 228 pixelů s obnovovací frekvencí 120Hz. Každý divák filmů či hráč mobilních her pak jistě ocení i velikost displeje, která činí 6,6″.

Tento displej navíc disponuje i jednou velice užitečnou funkcí, a to že dokáže rozpoznat dotyky i v rukavicích, protože každý ví, že na zmrzlé prsty displej nereaguje. Displej je již z výroby vybaven ochrannou fólií. Tak či onak my jsme byli s tímto displejem velice spokojeni, a to i za přímého slunečního svitu.

VÝKON

Mnoho uživatelů využívá své mobilní telefony pro hraní velice náročných mobilních her. Ostatně velký výpočetní výkon je zapotřebí i pro zpracování fotografií pomocí umělé inteligence, tzv. postprocessing. S výkonem tento mobilní telefon problémy skutečně nemá, jak již bylo řečeno v úvodu, v jeho útrobách bije srdce v podobě Snapdragonu 888, který je ale bohužel vyveden jako 4G.

Z tohoto pohledu nejde o chybu či nedostatek společnosti Huawei, ale na vinně jsou spíše restrikce a omezení ze strany Spojených států amerických. Tento výkonný procesor je navíc doplněn o operační paměť o kapacitě 8GB a úložiště 256GB. Musíme však standardně počítat s tím, že několik GB si vezme operační systém. Nevídanou věcí u nových prémiových modelů je i podpora paměťových karet.

VÝDRŽ

Výdrž mobilních telefonů bývá kolikrát hlavním parametrem při výběru nového modelu, protože základ je, aby vydržel alespoň jeden pracovní den při plné zátěži. Oproti ostatním značkám ale Huawei již tradičně vyniká především v rychlosti nabíjení. Kde ostatní mobily potřebují hodinu, tam stačí pro Huawei chvilka.

Konkrétně v našem testování stačilo 15 minut a měli jsme 52%. Při testování výdrže jsme mobil zatížili naplno a do večera vydržel bez problémů a ještě 27% baterie zbýval. Je pravda, že bychom zde uvítali možná o trochu větší kapacitu baterie pro případ, že nemáte s sebou každý den nabíječku.

FOTOAPARÁT

Na fotoaparátu samotném je pak nápis Leica, což by mělo již samo něco vypovídat o kvalitě. Hlavní fotoaparát má 50Mpx, optickou stabilizaci a clonu f/1.8, což jsou velice slušné parametry. Mimo to jsou zde ještě černobílý senzor, ultra širokoúhlý objektiv, teleobjektiv a samozřejmě blesk. Kvalita fotografií je pak velice slibná a určitě jsou fotografie použitelné nejen na sociální sítě. Důležité je také zvolit vhodný režim nebo kdy zapnout či vypnout umělou inteligenci, která zvýrazňuje barvy a dokresluje fotografii.

ZÁVĚR

Závěrem musíme prohlásit, že se v případě modelu Huawei P50 Pro jedná o povedený fotomobil, který právem patří do prémiové kategorie. Telefon je pohodlný, má dobrou výdrž, zvuk a kvalitní displej, který každého nadchne. V záplavě funkcí můžete klidně zapomenout i na absenci Google služeb, které v podstatě ani nepotřebujete, protože Huawei vám zkrátka nabídne vhodnou a plnohodnotnou alternativu.

Jediné, co může být pro Huawei komplikace je cena okolo 30 000 Kč, což jasně naznačuje, že se chce utkat i s konkurenčními modely jiných výrobců. Mezi ně určitě patří iPhone 13 nebo Galaxy S22 Ultra. Všechny tyto modely mají obdobné parametry, cenu i výkon. Hlavní preference při výběru nového mobilního telefonu tak budou především vzhled a individuální vkus, protože ani iPhone nemůže prohlásit, že je lepší.

Zdroj: uživatelské hodnocení redakce IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Huawei