Foto: Pixabay

Hackeři jsou v současné době jednou z největších hrozeb, která může postihnout nejen velké instituce, jako jsou nemocnice či veřejná správa, ale také každého jednotlivce a dost mu snížit stav na jeho bankovním účtě. Musí se uznat, že hackeři jsou velice vynalézaví, protože již vyzkoušeli podvodné telefonáty, zasílání podvodných e-mailů i nebezpečné přílohy zasílané v komunikačních aplikacích.

Nyní se hackeři uchýlili k falešným aplikacím s tím, že pomocí těchto aplikací dokážou ukrást nejen uživatelská hesla, přístupové údaje k bankovním účtům i veškerou identitu uživatele. V rámci zabezpečení věrohodných aplikací je čím dál častěji vyžadováno tzv. dvoufázové ověření. Pro mnoho lidí je to komplikace.

Foto: Pixabay

Toho využili hackeři, kteří na ověřený obchod Google Play propašovali aplikaci „2FA Authenticator“, která má lidem údajně pomoci s dvoufázovým ověřením a snazší práci s bezpečnostními protokoly. V reálu ale dokázala hackerům otevřít zadní vrátka a vpustit je do mobilního zařízení oběti.

Problém je, že aplikace 2FA Authenticator se již na první pohled tváří zcela bezpečně a věrohodně. To dokazuje i fakt, že ji Google pustil do svého Google Play. Po nainstalování ale tato aplikace začíná sbírat data, která přeposílá na servery hackerů. Ti tato data využijí k svému útoku.

Tato aplikace stojí také za známým virem „Vultur“, který právě dokáže vydolovat i velice citlivé údaje o vašem bankovním účtu. Mnozí uživatelé jsou pak překvapeni, že z jejich účtu náhle mizí veškeré úspory. Společnost Praceo, která tuto nebezpečnou aplikaci objevila, doporučuje všem uživatelům zkontrolovat, zda si třeba omylem tuto aplikaci nenainstalovali a v případě že ano, tak ji musí bez prodlení odinstalovat. Google už tuto aplikace také stáhl ze svého Google Play.

Zdroj: blog.pradeo.com (odkaz)