Foto: Pixabay

Společnost Meta Platforms je mateřskou společností největší sociální sítě Facebook. Není to tak dávno, co tato společnost byla jednou z nejrychleji rostoucích technologických společností vůbec. Minulý týden však přišel velký zvrat, protože společnost Meta Platforms ve středu uveřejnila výsledky hospodaření, ze kterých jasně vyplývá, že začíná mít problémy a uživatelé přecházejí ke konkurenci.

Na to samozřejmě zareagoval i trh a akcie Meta Platforms se rekordně propadly o 26% a hodnota firmy klesla o více než 5 bilionů korun. Podle údajů z akciové burzy je to největší propad v historii vůbec. Jakoby toho nebylo málo, tak se musí Meta Platforms zabývat ještě problémy v Evropě.

Foto: Pixabay

Evropská unie totiž požaduje, aby údaje o uživatelých z Evropy zůstávaly v Evropě a neputovaly přes oceán. Mark Zuckerberg zase požaduje, aby veškerá data měl u sebe na svých amerických serverech. Otázkou je, proč na tom tak trvá a zda tato data potřebuje k dalším svým účelům.

Pokud mu Evropa neumožní zasílat si data do Spojených států amerických, je připraven z Evropy i odejít. Uživatelé by tak přišli o Facebook, Instagram a WhatsApp. Naštěstí je konkurence dostatečně velká, takže by se vlastně ani moc nestalo. Místo WhatsAppu si mohou lidé nainstalovat Telegram či Signal a místo Instagramu TikTok.

Kdysi existovala dohoda mezi EU a USA, která umožňovala přesouvat data uživatelů mezi kontinenty. Tu však v roce 2020 zrušil Evropský soudní dvůr. Jde totiž o to, že odesílání dat do Ameriky je v přímém rozporu s GDPR.

V oficiálním vyjádření společnosti Meta Platforms se pak můžeme doslova dočíst, že pokud nebude přijat nový transatlantický rámec pro přenos dat a nebude připraven alternativní způsob přenosu dat, nebude možné nabízet na evropském trhu některé z nejvýznamnějších produktů společnosti Meta Platforms.

Je pak logické, že se společnosti Meta Platforms nelíbí kroky Evropské unie, ale pravdou je, že Evropská unie se snaží hájit zájmy svých občanů, jejich bezpečí a soukromí. Právě soukromí uživatelů je nejlepší obchodní artikl společnosti Meta Platforms, na kterém vydělává miliardy dolarů.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)