Foto: Pixabay

Stejně jako postupuje vývoj moderních technologií, tak postupuje i vývoj hackerských útoků. Zrovna v pátek varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před právě probíhající vlnou útoků. Ty jsou realizovány v podobě podvodných telefonátů, kde se útočníci představují jako technická podpora Microsoftu.

Jejich skutečným cílem je samozřejmě získat vaše peníze. Nutno podotknout, že útočníci po celou dobu rozhovoru působí velice důvěryhodně a přesvědčivě. Jako důvod telefonátu uvádějí, že mají zprávu o tom, že váš počítač byl napaden virem a nabídnou vám ochotně pomoc s odstraněním tohoto viru, a to po telefonu.

Foto: Pixabay

Podle bezpečnostních expertů je nejlepší na tyto telefonáty vůbec nereagovat. Podezřelé by vám mělo být i to, že po vás údajná technická podpora požaduje, abyste si nainstalovali programy AnyDesk nebo TeamViewer, které zprostředkují vzdálený přístup útočníkům.

Zajímavé je, že vlastně k napadení dochází přímo ze strany majitele, který se řídí podle pokynů v telefonu a dobrovolně otevírá bezpečnostní dveře útočníkům a vydává jim svá hesla. V konečné podobě dojde k aktivaci ransomwaru, který zašifruje všechna uložená data v počítači a za jejich odblokování požadují výkupné v řádech desítek tisíc korun. V případě podezření je vždy lepší nahlásit podezřelé jednání Policii ČR.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)