Foto: Pixabay

Jedna z funkcí, pro kterou mnoho řidičů používá Google Mapy jako navigaci při jízdě, je funkce sledování hustoty provozu v reálném čase. Přesně tuto funkci se však Google rozhodl vypnout na území Ukrajiny. Nejde o žádné sankce nebo postihy, ale tímto krokem chce ochránit chce ochránit civilní obyvatelstvo Ukrajiny před útokem armády sousední Ruské federace.

Tato funkce totiž využívá anonymní údaje o poloze shromážděné ze smartphonů Android, aby tak podle hustoty rozmístění jednotlivých zařízení dokázala aplikace odhadnout hustotu provozu i zalidnění obchodů. Podle odborníků by ale tato data mohla nabídnout průběh invaze i následných dopravních problémů na hranicích.

Foto: Pixabay

Google uvedl, že rozhodnutí deaktivovat tuto funkci bylo učiněno kvůli ochraně bezpečnosti místních uživatelů po konzultaci s ukrajinskými úřady. Funkce je zakázána pouze z globálního přístupu, ale živé dopravní informace budou i nadále k dispozici tamním řidičům, kteří využívají navigační funkce turn-by-turn.

Nechtěně by však tato aplikace mohla odhalit místa shromáždění civilistů i tajné ukrajinské vojenské základny. V minulosti se stalo, že data ze Snapchatu pomohla odhalit polohu amerických základen v íránské válce. Každopádně je jistě dobré co nejvíce ztížit dohledání základen ukrajinské armády i krytů s civilisty. Tento krok jednoznačně může ochránit tisíce životů.

Zdroj: TheVerge.com (odkaz)