Foto: Pixabay

Potvrzuje to i Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB), podle kterého je současná situace kritická a také varovali před „vzrůstající hrozbou kybernetických útoků a kyberšpionáže, které jsou spojeny s probíhajícím ozbrojeným konfliktem mezi Ruskou federací a Ukrajinou“.

Součástí varování je výzva všem společnostem i jednotlivcům, aby byli zvláště ostražití a dávali si pozor na nejčastější způsoby hackerských útoků. Ředitel NÚKIB, Karel Řehka, uvedl, že přistoupil k vydání varování z preventivních důvodů, protože současná hrozba již přesáhla běžnou úroveň.

Foto: Pixabay

Zvláště kritická je pak hrozba pro zdravotnická zařízení, která jsou v době pandemie koronaviru pod velkým tlakem. NÚKIB se pak nejvíce obává hackerských útoků typu DDoS, které mají prakticky vždy stejný průběh. V jeden jediný moment se stovky tisíc počítačů z celého světa začnou připojovat na jeden server, který tuto zátěž nezvládne a zkrátka spadne.

V minulosti již byla zdravotnická zařízení u nás svědkem útoků typu ransomware, které nejsou vůbec ojedinělé. V praxi pak ransomware funguje tak, že v zařízení, které napadne, zašifruje veškerá data a za jejich dešifrování požaduje výkupné v řádech jednotek tisíc korun. Bohužel ani po zaplacení výkupného, které je vyčísleno za údajné užití nelegálního softwaru, nedojde k odblokování a opětovnému zpřístupnění zašifrovaných souborů.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)