Foto: Pixabay

V tomto případě byly webové stránky statické, což znamená, že veškerý text i obsah byl pevně nastaven. Pokud jste chtěli aktualizovat design, museli jste obvykle přepisovat velice složitě celé stránky, což znamenalo další investici. V praxi pak toto řešení bylo velice nákladné, složité a vyžadovalo neustálou údržbu, protože již za dva roky byl váš web nemoderní.

Tento problém se částečně vyřešil pomocí WordPressu, což je platforma, která byla založena již v roce 2001 a v současné době se jedná o nejrozšířenější webové řešení na světě. Hlavní výhodou je, že WordPress je open source, což znamená, že se na vývoji podílí desetitisíce programátorů po celém světě. Díky tomu je také zcela zdarma, což je bez pochyby ta největší výhoda.

ZVLÁDNE TO KAŽDÝ

Cena však není jedinou výhodou. Při práci s WordPressem se nemusíte zpravidla potýkat se složitými programátorskými či kodérskými záležitostmi. Po přihlášení do administračního prostředí, které je zcela v češtině, si totiž můžete vybrat pro váš web z tisíců šablon, z nichž je velká část také zdarma. Tyto šablony jsou přehledně rozděleny do kategorií podle toho, pro jaký web jsou určeny.

Šablony na prezentaci firemního portfolia potřebují například na první stránce slideshow, kontaktní formulář, atd. Naprosto jiná šablona pak slouží k prezentaci nabídky v restauraci. Jediným kliknutím tak nainstalujete celou šablonu. Po úspěšném nainstalování šablony kliknete na tlačítko „Přizpůsobit“ v horním panelu a objeví váš web, který je po designové stránce již hotový.

Zde si jednoduše upravíte pouze obsah. Do předvolené galerie nahrajete své obrázky a místo univerzálního textu vložíte váš. Pokud však chcete nějakou funkci, která není v šabloně k dispozici, můžete si nainstalovat v administračním prostředí ještě tzv. plugin. Jedná se v podstatě o aplikaci, která se zase jedním kliknutím nainstaluje a přidá na váš web nějakou funkci, jako například možnost propojení s messengerem, pop-up okno, přehrávač Youtube, atd.

Foto: Pixabay

JAK NA HOSTING

Proto, aby váš web mohl být na internetu viditelně umístěn, musíte mít dvě věci – doménu a hosting. Doména je jednoduše řečeno internetová adresa začínající https://www a hosting je prostor na internetu, kam nahráváte svůj web. Naprosto ideální je situace kdy poskytovatel domény a hostingu podporuje WordPress.

Jednou z velice spolehlivých a uživatelsky pozitivně hodnocených poskytovatelů je Váš Hosting, která nabízí přímo WordPress Hosting. To je balíček služeb ideální i pro začátečníky. Jednoduše řečeno, vy si objednáte WordPress Hosting a zadáte, jakou adresu by váš web měl mít, a za chvíli vám do e-mailu přijdou jen přihlašovací údaje pro administrační prostředí do WordPressu. Váš Hosting totiž celý WordPress nainstaluje za vás a navíc nastaví optimální parametry a databáze tak, aby vždy běžel, jak má. Navíc se Váš Hosting postará i o registraci domény.

VIDĚL JSEM I VPS, PROČ JE DRAŽŠÍ A CO TO JE?

Webhosting

Předně je potřeba si vysvětlit základní rozdíl mezi klasickým sdíleným webhostingem a VPS neboli virtuálním serverem. Klasický webhosting je velice oblíbenou službou, protože je jednoduchý a nabízí se za nízkou cenu. Za tuto nízkou cenu máte možnost přihlášení do svého WordPressu nebo možnost prohlédnout konkrétní soubory na vašem webu pomocí FTP.

V praxi to funguje tak, že existuje jeden sdílený server, kde se nachází velké množství jednotlivých hostingů – mnoho webů zde má uloženy své soubory. Náklady na provoz serveru se tak rozdělí mezi množství uživatelů. To s sebou přináší logicky i nevýhodu v podobě nižšího výkonu. S rostoucí návštěvností musíte mít čím dál výkonnější servery, aby se nestalo, že web „spadne“ – bude nedostupný.

Na sdílených serverech je pro udržení všech webů v chodu nastaveno i několik dalších omezení, jako například časová, paměťová, omezení běhu PHP skriptů, atd. Pokud tak plánujete provozovat web, který bude mít návštěvnost v řádech jednotek až desítek návštěvníků denně, nejspíše vám bude klasický webhosting stačit.

Virtuální server (VPS)

Pokud vytváříte například internetový časopis, jehož cílem je vysoká návštěvnost, pak rozhodně doporučujeme sáhnout spíše po virtuálním serveru. V tomto případě si vy pořídíte celý server pro sebe a zaplatíte za něj. Zde je pak již jedno, jestli tam máte jednu webovou prezentaci nebo vícero.

Zároveň na vlastním virtuálním serveru máte výkon serveru vyhrazený jen pro sebe, a pokud se stane, že návštěvnost či vytíženost webu naroste, můžete si jednoduše nechat výkon vašeho serveru navýšit. Největší výhodou je proto flexibilita a volnost. Mimo klasického přístupu do WordPressu a na FTP, máte k dispozici i root přístup na server, a pokud to jen trochu ovládáte, můžete si nastavovat vlastní knihovny a limity v Apache, Nginx či PHP.

Pokud však chcete VPS, nemusíte nutně tyto věci ovládat. Je to spíše rozšířená možnost pro programátory, kteří si vše chtějí nastavit sami. Klíčové při vývoji vlastní webové prezentace tak je stanovit si její účel a zkusit odhadnout i její návštěvnost. Podle toho se pak můžete rozhodnout, zda chcete sdílený webhosting nebo spíše VPS.