Foto: Pixabay

Jednou z tradičních televizních stanic na našem trhu je i FTV Prima, která zde působí od roku 1993. Stejně jako ostatní televizní stanice přešla před časem na digitální vysílání, ale na rozdíl od jiných stanic nabízela o něco lepší rozlišení.

To se dneškem změnilo a zástupci FTV Prima oznámili snížení kvality na SD. Jedinou výjimkou má být zpravodajská stanice CNN Prima News. V DVB-T2 tak bylo sníženo rozlišení z původních 1280 x 720 px běžně označované jako HD na 960 x 540 px, které je označované jako SD.

Foto: Pixabay

Důvod zachování CNN Prima News v lepší kvalitě je zřejmě pro špatnou čitelnost informačních lišt při použití SD rozlišení. Toto rozhodnutí, které je v neprospěch diváků, má hned několik důvodů. Jednak musela televize čelit poměrně velkému tlaku operátorů placených televizí. Ti totiž musejí za HD rozlišení připlácet.

Dalším důvodem je snaha mít více místa v tzv. multiplexu. FTV Prima má přidělený multiplex 22, kde vysílá devět stanic na deseti kanálech. Pokud by však chtěl přidat další stanici, nemá již možnost. V současné DVB-T2 tak ve vyšším rozlišení zůstává pouze jediná stanice, a to Česká televize, která má dokonce Full HD. Dále může HD rozlišení nabídnout TV Seznam a TV Barrandov.

Zdroj: Digital.rozhlas.cz (odkaz)