Foto: Pixabay

Rozhodlo se totiž otevřít samoobslužnou prodejnu s neomezenou otevírací dobu. Ke vstupu do této prodejny budete potřebovat bankovní identitu. Po výběru zboží zaplatíte u samoobslužných pokladen, načež se vám odblokují a odemknou dveře k východu.

První taková inteligentní prodejna má být vybudována v jihočeských Strakonicích. Podle oficiálního prohlášení to však nebude jediná prodejna, ale další by měly vzápětí následovat. Jako první pak bude v Českém Krumlově. Marketingový ředitel skupiny COOP, Lukáš Němčík, pak uvedl: „Slovo samoobsluha získává s námi nový obsah. Koncept automatického obchodu se maximálně přizpůsobuje potřebám zákazníků, pro které končí nutnost plánovat si podle otevírací doby obchodů své nákupy.“

Foto: Pixabay

Lukáš Němčík pak chce vyčkat, jakou odezvu a úspěch budou tyto dvě prodejny mít. Prozatím prý nemají žádný referenční rámec, protože žádná obdobná služba doposud v České republice nefunguje. I v případě těchto chytrých prodejen má pak COOP v plánu cílit na menší a střední města.

Vedení skupiny doufá, že zákazníci ocení několik výhod, jako je například časová nezávislost. Marketingoví odborníci totiž identifikovali jako největší problém venkovských prodejen krátkou otevírací dobu, která je pro pracující lidi dosti omezující.

Další výhodou jsou samozřejmě znatelně nižší náklady vzhledem k tomu, že prodejna potřebuje jen zaměstnance, který doplňuje regály. Pokud bude tento typ prodejny mít úspěch, je možné, že se objeví i plně automatizované prodejny. U prvních prodejen se však se základním personálem počítá, protože pro starší spoluobčany může být tato technologická novinka obtížně pochopitelná a budou potřebovat vysvětlit funkčnost.

Modernizace první prodejny ve Strakonicích podle dostupných údajů vyšla na jeden milion korun. Pro vstup do prodejny bude nutná dvojitá identifikace. Ta první bude hned při vstupu, kdy se dveře otevřou pomocí vaší platební karty, jak je tomu i u některých bank. Další identifikací bude speciální aplikace v mobilním telefonu, která umožní spárování zákazníka s nákupním systémem.

Podle Lukáše Němčíka se bude celý systém dále ladit a nikdo prý ani neočekává bezproblémové nasazení. Například se musí vyřešit možnost ověření prodeje alkoholu jen osobám starší 18 let. Dále se musí vyladit možnost podpory při potížích s nočním prodejem.

Zdroj: SeznamZprávy.cz (odkaz)