Foto: Pixabay

Elon Musk se v poslední době soustředí prakticky výhradně na svůj projekt osídlení Marsu. Nedávno dokonce uvedl, že lidské osídlení Marsu by mohlo být druhou šancí pro vybudování lepší vlády a lepšího systému. Prohlásil to v podcastu Lexy Fridmana, kde také prohlásil, že je na šse přehodnotit celou povahu vlády, jak tomu bylo při vzniku Spojených států Amerických v 18. století.

Navrhuje pak upustit od klasického modelu zastupitelské demokracie, který je i u nás, a přiklání se spíše k modelu přímé demokracie. Problém u zastupitelské demokracie je, že podléhá zvláštním zájmům a nátlaku politiků, kdežto v případě přímé demokracie si lidé hlasují o zákonech sami a navíc musejí být zákony dostatečně krátké, aby jim lidé rozuměli.

Foto: Pixabay

Jeho společnost SpaceX má prý v plánu v nejhorším případě začít osidlovat Mars do deseti let. V březnu tohoto roku pak svou myšlenku rozvedl a podle svých plánů by měl postavit obrovskou flotilu 1000 lodí a vypouštět tři lodě denně s tím, že do roku 2050 by měl na Mars přepravit milion lidí.

V letošním roce také propukla první vlna vesmírné turistiky. Prvním miliardářem, který nabídl veřejnosti cestu do vesmíru byl zakladatel Amazonu, Jeff Bezos. Další společností byla Virgin Galactic Richarda Bransona. Sám Musk ještě ve vesmíru nikdy nebyl. V tuto chvíli buduje na Floridě obrovskou odpalovací rampu, která by měla pojmout i jeho rakety Starship. Právě tyto rakety by měly v budoucnu přepravit lidstvo na Mars a již nyní se kosmické lodě Starship testují před plánovaným orbitálním startem.

Zdroj: BusinessInsider.com (odkaz)