Foto: Pixabay

WhatsApp nás nepřestává překvapovat novinkami a změnami. Jen namátkou můžeme jmenovat možnost pracovat na více zařízeních současně nebo pracovat v aplikaci WhatsApp na počítači, i když je mobilní telefon mimo dostupnost internetu. Nyní přišel WhatsApp s další dosti nečekanou novinkou.

Ta umožňuje prozatím omezenému počtu uživatelů ve Spojených státech amerických posílat a přijímat kryptoměny pomocí zpráva v chatu. Tato funkce pak spolupracuje s Novi, což je digitální peněženka vyvíjená společností Meta. Prozatím je akceptovaná kryptoměna Pax Dollars (USDP), což je stablecoin navázaný přímo na americký dolar a je vydávaná společností Paxos.

Podle oficiálních informací na webových stránkách Novi by mělo odeslání platby fungovat naprsoto stejně jako odeslání jakékoliv jiné přílohy ve WhatsAppu. V praxi tak zvolíte v chatu ikonku kancelářské sponky u Androidu nebo ikonku plus u iOS a poté jen z nabídky druhý příloh vyberete „Platba“.

Veškeré transakce jsou pak prováděny bez poplatků a zpravidla v reálném čase. Žádné platby by navíc neměly ovlivnit end-to-end šifrování, které je standardně nastaveno pro všechny osobní konverzace. Vše vzniklo z myšlenky umožnit posílat peníze po celém světě s minimálními náklady. Proto také Facebook uvedl v roce 2019, že chce spustit svou vlastní kryptoměnu Libra, která bude navázaná na digitální peněženku Calibra.

Díky vývoji osudu došlo náhle k přejmenování a přeorganizování všeho, takže současná kryptoměna Facebooku je Diem a její digitální peněženka je Novi. Tohoto plánu se Facebook ale nikdy nezřekl, a v tuto chvíli prý čeká na souhlas od regulačních úřadů ke spuštění. Až bude ukončeno testování ve Spojených státech amerických, bude rozšířena tato funkce i do jiných zemí, naši zemi nevyjímaje.

Zdroj: TheVerge.com (odkaz)