Foto: Pixabay

Nedávno přišla společnost Meta, dříve Facebook, se zprávou, že připravují tzv. metaverse (virtuální vesmír), a to již během příští dekády. Podle analytika Jefferyho Simona Powella by z tohoto nového ekosystému mohly mít některé společnosti velký prospěch. Dále také uvedl: „Virtuální vesmír je naše blízká budoucnost, která se odehraje do deseti let.

Vzhledem k jeho vývoji má tento nový virtuální vesmír potenciál narušit prakticky vše v lidských životech, co ještě nebylo narušeno. Pandemie urychlila zavádění nejrůznějších technologií. Mnoho lidí bylo nuceno strávit veškerý svůj čas online od sociálního styku, přes práci, vzdělávání až po zábavu. Tento trend v online světě bude zkrátka ještě pokračovat.“

V praxi se jedná o novinku, protože pojem metaverse ještě nedávno nikdo neznal. Vytvořil ho v podstatě zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg a zároveň s tím změnil jméno své společnosti z Facebook na Meta. Ve své nejjednodušší podobě by měl být metaverse online svět, který zahrnuje rozšířenou realitu, virtuální realitu a 3D avatary.

Podle Powella se vytvoří zkrátka nový digitální svět, kam se všichni budeme uchylovat za prací, vzděláním i zábavou. Metaverse je prvotina, která nám dle Powella otevře dveře do digitální doby. Postupem času je jasné, že se na něj budou nabalovat i další technologie a rozhraní, které budou prohlubovat zážitek a množství informací.

Je prý více než jasné, že toto virtuální prostředí změní naše životy i způsob, jakým spolu lidé interagují. V tuto chvíli je prý ještě brzy na to, aby se investoři začali prát o své pozice, ale již nyní mohou dozajista plánovat svůj útok. Pro fungování metaverse bude zapotřebí se zaměřit nejprve na hardware pohánějící internet a zrychlit ho. Dále je nutný vylepšit software, který bude metaverse hostovat a nakonec je potřeba spolupráce s podniky, které se budou podílet na jeho vývoji.

Je nutné podotknout, že Meta není jediná společnost, která s konceptem virtuálního vesmíru pracuje. Je však nejviditelnější a zároveň je její projekt největší. Electronic Arts sice pracuje také na svém virtuálním vesmíru, ale bude se jednat jen o virtuální prostor pro hraní jejich her. Facebook chce lidstvo převést z fyzického světa do světa virutálního.

Zdroj: finance.yahoo.com (odkaz)