Foto: Pixabay

Kolem pandemie koronaviru se již objevuje tolik nejrůznějších konspiračních teorií jako kolem očkování proti této nemoci. Někteří lidé si pak myslí, že jim toto očkování může trvale změnit či poškodit DNA. Právě u této skupiny lidí se objevuje zcela nový trend.

Jde o sperma neočkovaných mužů, které je sběratelsky hodnoceno jako nový bitcoin. I když si odpůrci očkování myslí, že jejich biologický materiál bude mít blízké době cenu téměř zlata, spermabanky naopak umožňují ve většině případů darovat sperma pouze očkovaným mužům.

Doposud chtěly ženy čekající na dárce spermatu vědět pouze barvu očí, výšku či vzdělání. Nově k těmto požadavkům může přibýt i dotaz na očkování. Podle Hany Višňové, vedoucí pražské kliniky asistované reprodukce IVF CUBE, se lidé na očkování ptají poměrně často.

Podle ní za to mohou především obavy pocházející z fake news, že onemocnění koronavirem či očkování poškodí sperma. Jedním ze zdrojů tohoto fake news pak je příspěvek na Twitteru skotské moderátorky pořadu Jste to, co jíte, která napsala, že tato země potřebuje sperma neočkovaných mužů.

Hana Višňová však ještě dodává, že vakcína sperma nepoškozuje a dokonce se přes sperma nepřenáší ani samotná nemoc. Při odběru spermatu musí muži splnit hned několik podmínek, jako je věk do 40 let, ucházející zdravotní stav či očkování. Jedinou výjimkou je odběr spermatu bezprostředně po očkování. V těchto případech mohou mít muži i těžší reakci, která může ovlivnit spermiogram, přiznává Hana Višňová.

Zdroj: CNN.iprima.cz (odkaz)