Foto: archiv společnosti Huawei/se souhlasem společnosti Huawei

VZHLED

Při zakoupení hodinek dostaneme elegantní bílou krabičku, kde jsou hodinky úhledně poskládány, a to již s nasazeným řemínkem. Dále v balení najdeme magnetickou kolébku pro nabíjení s USB-A konektorem a klasické manuály. Tyto hodinky byly však natolik intuitivní, že jsme při testování ani žádný manuál nepotřebovali.

Tento model se vyrábí hned ve dvou variantách, a to 46mm a 42mm, které jsme měla k dispozici i naše redakce. Provedení zlatého řemínku je elegantní a na první pohled upoutá pozornost. Pokud by však někdo chtěl spíše sportovnější vzhled hodinek, stačí si pořídit jen jiný řemínek, který je třeba silikonový, a jednoduše ho vymění. Rázem se tak z elegantních business hodinek stávají sportovní hodinky.

Při nasazení hodinek nás na první pohled zaujala jejich váha. Vzhledem k jejich robustnosti a kovovému řemínku bychom čekali, že budou těžké. Na ruce však působily průměrnou zátěž. Výhodou je zároveň z našeho pohledu tzv. motýlková spona, což je druh zapínání řemínku.

Motýlková spona v praxi vypadá tak, že na jednom konci řemínku je očko a druhý díl řemínku je tímto očkem na pevno provlečen. Upínání je pak magnetické. To považujeme za výhodu, protože oproti běžným hodinkám je toto zapínání pohodlnější a oproti klasickým koženým řemínkům se vlastně ani neopotřebí. 

Vnitřní obvod těchto hodinek, které jsou v provedení 42mm se zlatým páskem dámské je 22cm, což je pro všechny dámy naprosto dostačující. V pánském provedení se pak vyrábí hodinky ve verzi 46mm s obdobně velkým řemínkem, ale v případě pánů je v krabičce ještě ukryto několik náhradních dílků pro případ, že máte větší obvod například přes palec. Můj obvod přes palec je 24 cm, proto vzhledem k tomu, že jsou k dispozici náhradní dílky si mohu sám velice jednoduše upravit velikost pásku tak, aby mi hodinky seděly. 

Foto: archiv společnosti Huawei/se souhlasem společnosti Huawei

DISPLEJ

Hodinky samotné se pak pyšní velkým 1,43 palcovým AMOLED displejem, který má vysokou maximální svítivost a vyladěnou funkci automatické regulace jasu podle intenzity okolního svitu. Právě vysoká úroveň svítivosti nám zaručí, že i při ostrém denním světle bez problémů uvidíme, co je na displeji.

Pro úsporu baterie si můžete aktivovat režim, který zapne displej vždy, když zvednete zápěstí. Tato funkce pak pracuje naprosto spolehlivě, protože hodinky díky vysoké citlivosti reagují prakticky v reálném čase. V základu pak máte přímo v hodinkách asi šest různých analogových a digitálních ciferníků. Pokud si žádný nevyberete, můžete si stáhnout jiný z aplikace Huawei Zdraví, kde jich je přes deset tisíc.

Přímo v některých cifernících jsou pak integrovány i různé zdravotní informace či informace z jiných aplikací a funkcí. Navíc jsou zde i widgety, kde přímo kliknutím na ikonku přehrávače na ciferníku se přesunete do přehrávače hudby. Na boku displeje je pak ovládací korunka s jemným vroubkováním, která ovládá hlasitost, pohyb v menu či nahrazuje funkci scrollování.

VÝKON

Hodinky pohání operační systém od společnosti Huawei, HarmonyOS2.1, který umožňuje doinstalovat další aplikace do hodinek z aplikace Huawei Zdraví v mobilním telefonu. Zde je pak nevýhodou to, že některé aplikace, jako je Petal Maps či Fitify, pracují jen spárované s mobilním telefonem Huawei. Hodinky obsahují také možnost bezkontaktních plateb NFC, která v tuto chvíli v České republice nefunguje.

Hodinky pracují velice rychle a bez jakéhokoliv sekání. Přímo v hodinkách se pak nachází zhruba 1,8 GB paměti pro audio soubory, které si můžete přímo z hodinek poslouchat. Ocenit musíme i možnost volání přes hodinky s propojeným telefonem, což umožňuje integrovaný mikrofon i reproduktor. Výkon pak musíme hodnotit velice kladně s tím, že pro naprostou dokonalost by bylo vhodné zprovoznit NFC i v České republice a umožnit instalovat více aplikací, které nebudou závislé na mobilních telefonech Huawei.

VÝDRŽ

Pokud máte nastavený nějaký úsporný režim, jako například vypnutý displej, můžete se dostat na zhruba dvou týdenní výdrž. V našem testování jsme hodinky využívali naprosto průměrným způsobem a měli jsme zapnuté spárování, příchozí notifikace, trvalé měření SpO2, teploty, tepu, počtu kroků a kvality spánku.

FUNKCE

Samozřejmostí pro Huawei Watch GT3 je voděodolnost do 5 ATM. To je samozřejmě předurčuje k celé řadě funkcí, a to jak zdravotních, tak sportovních. Je zde pak obvyklé spektrum v podobě měření srdečního tepu, okysličení krve, kvality spánku, míry stresu či teploty zápěstí.

V případě sportovních funkcí zde je zabudovaný „trenér“, resp. tréninkové programy pomocí kterých můžeme provádět náš výcvik. Pro záznam sportovních činností můžeme využít triatlon, veslování, snowboard, lyžování, švihadlo, běh, chůze, plavání a mnoho dalších.

ZÁVĚR

Huawei Watch GT3 jsou jednoduše elegantní hodinky, které jsou odolné, mají krásný displej, dobrý výkon a dlouhou výdrž. Potěší možnost monitorování rozličných zdravotních hodnot či sportovních aktivit. Nový operační systém nám navíc umožňuje doinstalovat další aplikace, jejichž portfolio by se mělo stále rozrůstat. Tyto hodinky pak jdou srovnat například s Huawei Watch GT2 Pro, které se mohou pochlubit oproti Huawei Watch GT3 třeba safírovým sklem či menším displejem. Jejich cenovka je pak o zhruba dva tisíce nižší. Naopak dražší konkurence je v podobě Apple Watch SE, které mají ještě větší displej, což považujeme za nevzhledné a neelegantní. Navíc tyto hodinky, které jsou ze všech stran vychvalované, mají místo 14 denní výdrže jen jednodenní výdrž. Z tohoto pohledu jsou tak Huawei Watch GT3 zlatou střední cestou.

Zdroj: Informace poskytnuty společností Huawei, uživatelské testování

Pozitiva

  • kvalitní provedení
  • design
  • řemínek
  • displej
  • výdrž
  • možnost nastavit pásek v pánském provedení dle potřeby

Negativa

  • nefunkční NFC v ČR
  • nutno spárovat některé aplikace s mobilním telefonem Huawei