Foto: archiv společnosti Huawei, se svolením společnosti

DESIGN

Po vytažení z krabice vás na první pohled zaujme hned několik věcí, jako je tenké tělo, nízká váha a příjemně matný kovový povrch. Barva se zdála být na počátku spíše šedá, ale na přímém slunci chytá trochu odlesk do zelena. Počítač je celohliníkový, což mu naštěstí nepřidává příliš na váze, ale spíše na bytelnosti. Když ho držíte v rukou, nikde nic nevrže a nemáte zkrátka ten pocit, že nesete křehké vejce. Rozhodně bych se ho nebál vrznout do batohu mezi další věci, protože tento notebook to zkrátka vydrží.

Tvar počítače z profilu je klínový a u uživatele se zužuje. V svém nejtlustším místě má tloušťku pouhých 16,7 mm bez nohou, s nohami je pak výška okolo dvou centimetrů, což je stále velice slibné. I když mnozí výrobci již nožičky nepoužívají či je dávají jen symbolicky, mají i velice praktický význam.

Když položíte notebook na pevnou desku, zůstává spodní část notebooku o 3 mm zvednutá, díky čemuž může proudit vzduch a zvuk z reproduktorů. Díky svému kovovému tělu má hmotnost 1,42 kg, což je nepatrně vyšší než v případě plastových notebooků. Ty jsou bývají ale dost často chatrné a snadno přijdou k újmě. Notebook je vybaven i dvěma USB-C, jedním USB-A, HDMI a klasickým sluchátkovým Jack 3.5. Je až s podivem, že se do tak tenkého těla tento konektor vůbec vešel.

Maximální otevření displeje je pak pod úhlem 150 stupňů s tím, že pant je celistvý po téměř celé spodní straně displeje a možná právě proto zůstává displej stabilní ve všech polohách. Zkoušeli jsme s otevřeným notebookem na 90 stupňů různě klepat, ale displej zůstal stabilní, což hodnotíme velice kladně.

Foto: archiv společnosti Huawei, se svolením společnosti

KLÁVESNICE A TOUCHPAD

Vzhledem k tomu, že našim denním chlebem je klávesnice, jsme na tuto část notebooku opravdu kritičtí. V případě modelu Matebook od Huawei nám ale příliš prostor pro kritiku nezbyl, protože klávesnice, jakou použil Huawei, by mohla být skutečně vzorem pro ostatní další výrobce, a to včetně Applu a jeho MacBooku.

Někteří výrobci se zřejmě domnívají, že klávesnice je jen jakýsi ovladač pro operační systém, a proto ji nevěnují žádnou zvláštní pozornost. Místo jednotlivých kláves upřednostňují s trochou nadsázky „dlažební kostky“. Ne jednou se mi stalo, že jsem měl i zánět šlach právě ze špatné klávesnice.

To však rozhodně není případ tohoto modelu. Klávesy jsou zde umístěny v naprosto ideálních rozestupech s tím, že jsou měkké na stisk. Zajímavostí je, že i povrch samotných kláves je poměrně příjemný na dotek. Při psaní deseti prsty tak nemusíte mít strach ze zánětu šlach ani z toho, že by vás klávesnice brzdila v psaní. Výrobce navíc použil technologii Soft-landing, která ještě více tlumí nárazy na jednotlivé klávesy.

Co bychom, ale ocenili, aby Huawei v dalším modelu vylepšil, byla klávesnice lépe podsvícena. Druhou věcí, která nás osobně netrápí, ale která by mohla někomu vadit je rozvržení klávesnice, které je softwarově české, takže pokud píšete deseti prsty, je vám to jedno. Fyzicky je na klávesnici ale prohozené „Y“ a „Z“ a chybějí i české přelepy horních tlačítek. Naštěstí tento problém lze vyřešit velice hravě pomocí přelepů.

Touchpad se pak nachází přímo pod klávesnicí, zhruba uprostřed. S touchpadem jsme pak neměli žádný problém, protože je přiměřeně velký, pracuje v reálném čase, je měkký a spolehlivý. Při běžné práci vás nebude nijak omezovat. Osobně jsem pak zastáncem používání externí myši, která je přeci jen pohodlnější a touchpad je pro mě jen nouzové řešení.

Foto: archiv společnosti Huawei, se svolením společnosti

DISPLEJ

Displej má úhlopříčku 14,2“ s rozlišením 2520 x 1680 pixelů a jemností 213 ppi. Huawei při výrobě tohoto modelu použil LTPS panel, který má zobrazit 1 milion barev se 100 procentním pokrytím gamutu sRGB. Maximální jas tohoto displeje je 400 nitů, což je spíše průměr. Nutno říci, že my jsme s tímto jasem neměli problémy a displej byl dobře čitelný i při velkém protisvětle.

Velice nás potěšily pozorovací úhly, které jsou téměř 180 stupňů. V krajních hodnotách se pak začíná jen lehce odrážet okolí, ale i tak je displej krásně čitelný. Uživatel má navíc na výběr v taktovací frekvenci mezi 60 Hz a 90 Hz. Pokud nechcete nějak nadměrně zatěžovat procesor třeba hraním nejnovějších her, určitě doporučujeme nastavit si tuto hodnotu na 90 Hz, rozdíl poznáte okamžitě.

ZVUK

V útrobách Matebooku 14s se pak ukrývají 4 reproduktory s tím, že dva jsou výškové a dva basové. Zkoušeli jsme různé audio nahrávky, které měly prověřit všechny aspekty přehrávání hudby a zvuk byl v tomto případě uspokojivý, nikde nic nechrastilo ani nešumělo a budí dojem prostorového zvuku.

Trochu slabší je možná basová linka, která by mohla být výraznější, aby zvukový dojem byl ještě lepší. Reproduktory jsou pak umístěny vespodu, takže při práci s notebookem v posteli či na klíně si budete reproduktory zakrývat a tlumit si zvuk. Toto umístění reproduktorů je však v dnešní době standardní. Pochvalu musíme udělit za 4 mikrofony, které se starají o kvalitu záznamu zvuku.

VÝKON

Na našem trhu je k dispozici Huawei MateBook 14s hned ve dvou provedeních, a to s procesorem Intel Core i5 a Intel Core i7. V našem testování jsme měli k dispozici variantu s Intel Core i5 doplněný o operační paměť o velikosti 16 GB a úložiště 500 GB SSD. Tento procesor disponuje 4 jádry s maximální frekvencí 3,1 GHz. I když se nejedná primárně o herní počítač, jeho výkon určitě oceníte jak při spouštění počítače, otevírání aplikací či práci na počítači při 15 otevřených záložkách v internetovém prohlížeči. Huawei vyřešil efektivně i odvětrávání, které je při běžné práci tiché a v podstatě o větráčcích ani nevíte. Pokud ale zapnete náročnou hru, roztočí se, ale i tak jsou o mnoho tišší než u konkurence.

VÝDRŽ

Baterie má kapacitu 60 Wh. Trochu jsem se obával, aby výkonný procesor a vyšší obnovovací frekvence displeje neubrala výdrž notebooku, ale naštěstí při klasické práci na home-office vydrží minimálně 6 hodin. Pokud omezíme jas a některé zbytečné funkce, není problém dostat se s výdrží i přes 11 hodin. K nabití slouží 90W adaptér a klasický USB-C port, které se nacházejí na levé straně.

Nabití na maximum pak trvá necelou hodinu a půl. Velice nás ale zaskočila malá velikost adaptéru. Většinou jsme zvyklí na dlouhé hadice a těžké adaptéry, ale v tomto případě vypadá jen jako větší nabíječka na mobil. Někomu může vadit, že jsou oba porty USB-C na levě straně, ale mně osobně to vyhovuje. Na pravé straně mám externí myš a nemám rád, když se při práci musí moje ruka s myší vyhýbat kabelům.

ZÁVĚR

Huawei MateBook 14s je pro nás rozhodně překvapením, protože tento výkon, displej či klávesnici bychom v dané cenové kategorii opravdu nečekali. Jedná se o velice slušný notebook pro středně náročné uživatele a je tak zcela ideální ke studiu či na home-office. S přehledem zvládne i středně náročné hry. Na tomto notebooku pak není nic co bychom mohli vyloženě vytknout nebo s čím jsme měli problém. Jediné, co by možná stálo pro někoho za vylepšení je basová linie u zvuku a chybějící české popisky u klávesnice. Konkurenci pak bude dělat asi pravděpodobně notebooku HP Pavilion Gaming 16, který ač je to herní notebook, tak má slabší výkon, horší rozlišení a je těžší.

Zdroj: uživatelské hodnocení redakce IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Huawei

Pozitiva

  • Nadprůměrný displej

  • Vyladěná klávesnice

  • Vysoký výkon

  • Pevný pant

  • Velikost a rychlost úložiště

  • Malá velikost adaptéru

  • Výdrž baterie a rychlé nabíjení

Negativa

  • Slabší basy

  • Klávesnice bez českých popisků