Foto: Pixabay

Od počátku vesmírných letů startovaly rakety na odpalovacích rampách vždy směrem kolmo k zemi. Novinkou v oblasti vesmírných letů byl nápad Elona Muska, aby přistávaly rakety stejně, jako vzlétají, tzn. kolmo k zemi, a tím by je mohl recyklovat a zlevnit náklady na vesmírný let.

Nyní však přichází společnost SpinLaunch, výrobce raket z Long Beach v Kalifornii, s naprosto revolučním konceptem, který je podle prvních testů dokonce plně funkční. Největším překvapením je pak princip fungování, jde totiž v podstatě o prak, který raketu do vesmíru vystřelí.

Tím dojde samozřejmě k citelnému snížení ceny za vesmírný let, protože jednou z nejdražších položek je pak palivo potřebné pro vzlet rakety. Podle společnosti SpinLaunch je jejich prototyp vhodný prozatím jen pro satelity. Lidské tělo totiž není schopno vydržet takto silné přetížení bez zdravotních následků.

Sama společnost prohlásila, že alespoň ze začátku se chce zaměřit právě na vypouštění satelitů. První zkušební let kosmické lodě do vesmíru vypálený prakem byl uskutečněn ze základny společnosti SpinLaunch v Novém Mexiku.

V praxi nový systém využívá vakuové komory, v níž rotuje rameno, které má připevněnou raketu na svém konci. Se zvyšující se rychlostí se zrychluje i raketa a úměrně tím i odstředivá síla. Nakonec, když raketa dosáhne správné rychlosti, dojde během milisekundy k uvolnění rakety, která vyletí otvorem ven.

Raketa v tuto chvíli má takovou rychlost, která postačuje na dosažení orbitální dráhy. Nesmíme zapomenout, že klasické rakety mají několik motorů s tím, že všechny jsou poháněny palivem a jsou potřeba k dosažení orbitální dráhy. Z toho vyplývá, že skutečně jen malé procento hmotnosti rakety slouží k přepravě nákladu.

Díky tomu, že SpinLaunch nepotřebuje ke svému vzletu motory ani palivo, výrazně klesne i velikost a hmotnost rakety, což souvisí s nižšími náklady na start. První kosmické lodě od společnosti SpinLaunch dokáží na oběžnou dráhu vynést až 200 kilogramů těžký náklad v podobě třeba několika satelitů.

V první polovině příštího roku se má uskutečnit ještě dalších 30 zkušebních letů. Tuto společnost založil Jonathan Yaney v roce 2014, čili o 12 let později než Elon Musk svou SpaceX. Sám Yaney prohlásil: „Zjistil jsem, že čím je projekt odvážnější a bláznivější, tím lépe na něm pracujete. Museli jsme si sami dokázat, že to skutečně dokážeme.“

Na vývoj tohoto systému získala společnost SpinLaunch od svých investorů 110 milionů dolarů. Na konci příštího roku již budou služby společnosti nabídnuty platícím zákazníkům. I když nedokáže přepravovat nový systém kosmonauty, je velice pravděpodobné, že by vzhledem k bezkonkurenční ceně mohl získat několik zakázek i od NASA, která doposud za účelem vynášení družit najímala Elona Muska.

Ten byl až doposud tím nejlevnějším. Společnosti SpinLaunch však nedokáže konkurovat. Není tak vyloučeno, že to ovlivní chod celé jeho vesmírné společnosti SpaceX.

Zdroj: CNBC.com (odkaz)