Foto: Pixabay

Společnost Qualcomm oznámila na svých oficiálních webových stránkách, že se chystá představit procesor Snapdragonem 8 Gen1, který si má osedlat nejvýkonnější mobilní telefony. Tento týden byl na Havaji zahájen oficiální summit, kde se tak skutečně stalo.

Novinkou je mimo jiné i samotné označení, které poprvé není tří číselné, ale pouze jedno číselné. Číslo 8 zde označuje tu nejvyšší řadu a poté máme označení jaká verze tento procesor konkrétně je. Tento procesor má být prvotinou, která bude vybavena 4nm čipsetem. Mimo to dostal do vínku i nejnovější návrhy procesorových jader a grafických jader. Výsledkem tak je souhrn toho nejlepšího, co lze v současné době dostat.

Ze strany procesoru zde nalezneme podobnou konfiguraci, jako u předchozího Snapdragon 888, což znamená – jeden Cortex-X2 / 3 GHz, tři jádra Cortex-A710 / 2,5 GHz a čtyři jádra Cortex-A510 / 1,8 GHz. Daleko zajímavější je však grafický výkon, který vlastně nově využívá grafiku Adreno. Tím tento výkon narostl o zhruba 30%, ale spotřeba klesla o 25%.

V rámci grafiky Adreno přichází také několik funkcí, jako je Adreno Frame Motion Engine, který dokáže zvýšit snímkovací frekvenci až o 200%, a to při zachování stávající spotřeby energie. V praxi tak uživatel bude mít možnost okusit lepší renderování, lepší efekty, stínování, atp.

Díky skvělým parametrům i umělé inteligenci zaznamená své vylepšení i fotoaparát, který by dle slov Qualcomm mohl pořizovat záznam 8k HDR s 30fps nebo slow motion v HD s 960 fps. Fotoaparáty poháněné novým Snapdragonem 8 Gen 1 by mohly zvládnout pořídit fotografie o rozlišení 200Mpx. Samozřejmostí pak bude i podpora těch nejnovějších standardů nejen ve světě bezdrátových technologií, jako je Wi-Fi 6E či Bluetooth 5.2, ale ve světě hudby a videí.

Qualcomm zároveň zveřejnil i seznam výrobců mobilních telefonů, které by měly být vybaveny tímto zázrakem moderní doby a jako první by ho měla dostat vlajková loď od Motoroly, konkrétně Moto Edge X30. Ještě v prosinci však bude uveden nový telefon od Xiaomi z modelové řady Xiaomi 12, který by také měl mít tento Snapdragon. Další výrobci by měli následovat na počátku příštího roku.

Zdroj: PCWorld.com (odkaz)