Foto: Pixabay

Kolikrát jsme mohli slyšet na nástupišti metra hlášku: „Hele, promiň, já teď jdu do metra, tak mi to asi vypadne!“ Již před časem jsme vás informovali průběžně o tom, že se operátoři působící na českém trhu spolu s Dopravním podnikem Hlavního města Prahy rozhodli zavést po celé délce pražského metra mobilní signál.

Těsně před Štědrým dnem přišli operátoři a Dopravní podnik s informací, že pokrytí pražského metra mobilním signálem LTE a 5G je dokončeno a v tuto chvíli by měly být všechny linky metra plně pokryty. Podle dostupných informací mělo zavedení mobilního signálu pod zem stát okolo půl miliardy korun.

V tuto chvíli se prý dodělává akorát poslední stanice. Doposud měli technici instalovat stovky kilometrů vyzařovacích kabelů a zhruba přes tisíc antén. Dobrou a nevídanou zprávou je, že se to technikům podařilo dokončit dokonce o rok dříve oproti původnímu plánu.

Stanice Jiřího z Poděbrad zůstala nedokončena z důvodu právě probíhající rekonstrukce. Teprve poté bude zprovozněn i mobilní signál. S pokrýváním se začalo již v roce 2015, a to mobilní technologií LTE. S postupem času začali technici přidávat i pokrytí technologií 5G.

Zajímavostí je, že instalace kabelů a mobilních technologií mohla probíhat jen v noci, protože ve dne bylo metro vytíženo. Během prvních let se podařilo pokrýt jen zhruba polovina stanic. Letošní rok byl pak velice vydařený, protože se podařilo pokrýt 21 stanic z celkového počtu 61 stanic. Ředitel Dopravního podniku Hlavního města Prahy se také pochlubil, že Londýnské metro má být plně pokryto až za tři roky.

Zdroj: Cnews.cz (odkaz)