Foto: Pixabay

Ten pak v souvislosti s naší zahraniční politikou prohlásil: „Nicméně, chci však říci jednu hlavní věc pro nás. A tou jsou záměry upravit směřování zahraniční politiky v tradici Václava Havla. Bylo totiž oznámeno přezkoumání vztahů s Moskvou a Pekingem, i když, kam zajít ještě dál… Ale pokud tomu dobře rozumím, kabinet Fialy hodlá přivést česko-ruské vztahy na nulu. Co to bude znamenat pro Moskvu? Jedině to, že Česká republika pro ni na nějakou dobu zmizí z mapy světa. A Českou republiku bude v Rusku (jak lze logicky předpokládat) zastupovat zřejmě Slovensko.“

Dále Truchačev upozornil na to, že v současné době pobývá na Velvyslanectví České republiky v Moskvě pouze pět lidí, kteří jsou absolutně nevytížení. Vzhledem k přístupu budoucího premiéra, Petra Fialy, k ruské vládě prý nevidí šanci na obnovení vzájemných vztahů.

Foto: Pixabay

Podle Truchačeva by bylo zapotřebí pro udobření si Kremlu dohodnout se na navýšení personálního obsazení na Velvyslanectví obou zemí, což znamená v Moskvě i v Praze. Podotýká, že nová vláda chce směřovat spíše opačným směrem. Vzhledem ke stavu prezidenta Miloše Zemana se prý nedá spoléhat na to, že by on situaci urovnal.

Během svého rozboru zapomněl Truchačev ale zmínit jednu velice podstatnou věc. Ke snížení počtu osob na Ruské Ambasádě došlo ze dvou důvodů – jejich počet byl neproporční a také se mezi nimi vyskytovali agenti tajných služeb, kteří se podíleli i na útoku ve Vrběticích.

Ohledně této záležitosti se Ruská strana distancuje od jakékoliv odpovědnosti a poukazuje na to, že se prý nikomu nic nedokázalo. Na závěr rozhovoru představil Truchačev nejpravděpodobnější scénář ohledně přístupu Ruska vůči České republice. Podle něj to nejvíce odnese podnikatelská sféra, u které dojde k přetrhání vzájemných vazeb na ruský trh. Pro Ruskou federaci zkrátka podle Truchačeva zmizí Česká republika z mapy světa.

Není proto vyloučené, že bude právě tato sféra usilovat o budoucí odvolání Petra Fialy či o odvolání některých ministrů, kteří jsou rusofobové. Oficiální důvody odvolání by pak v tomto případě byly samozřejmě jiné.

Zdroj: Forum24.cz (odkaz)