Foto: Pixabay

Jedním z míst, kde se nejnovější technologie uvádějí nejrychleji do praxe je i letiště. Každodenně zde totiž prochází obrovské množství lidí, mezi kterými se může vyskytovat třeba atentátník nebo celostátně hledaný zločinec, který chce opustit republiku. Proces odbavení na letišti zná asi každý a nutno přiznat, že je velice zdlouhavý.

Musíte nejdříve projít přes kontrolu váhy zavazadel a letenky, poté přes pasovou kontrolu a kontrolu osobních věcí přes bezpečnostní rámy, následně musíte několik hodin čekat v odletové hale a v momentě, kdy se spustí odbavování pro váš let, ukážete palubnímu personálu svůj palubní lístek a následně jste poslání na své místo.

Foto: Pixabay

Nově by se tento proces mohl výrazně zkrátit, protože do hry s největší pravděpodobností vstoupí biometrie. Váš palubní lístek by tak byl v podstatě váš obličej. Při kontrole zavazadel by se ověřila totožnost pomocí kamery a chytrého rozpoznávání obličejů, stejně tak při celních kontrolách či nástupu do letadla. Jde o proces automatizace ověření identity.

Podle mnohých aerolinek to přispěje k větší bezpečnosti i efektivitě při průchodu cestujících přes různé zóny na letištích. Tato technologie bude nejdříve testována na několika vybraných letištích ve Spojených státech amerických, které volný čas během pandemie věnovaly investicím do rozvoje vlastních technologií.

Podle Roberta Tappana, výkonného ředitele obchodní skupiny International Biometrics + Identity Association, se technologie staly mnohem sofistikovanějšími a míra přesnosti mnohem vyšší. Podotýká ale, že pro správnou funkci biometrie je nezbytné mít důvěryhodný zdroj dat, se kterým se zaznamenaný obličej bude porovnávat a ověřovat. Proto se volí obličej, jako nejjednodušší a nejpřesnější varianta. V případě technologie rozpoznávání obličeje se totiž může využít databáze fotek pořízených na řidičské či občanské průkazy.

Zdroj: yro.Slashdot.org (odkaz)