Foto: Pixabay

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl: „Musíme říct pravdu, že válku nebudeme schopni zastavit bez přímých jednání s Ruskem. Dnes to již uznávají všichni vnější partneři, ale někteří vnitřní to neuznávají. Nebojím se přímého rozhovoru s nimi, nebojíme se přímého dialogu“ Zelenskyj se chce vyhnout všem možným vojenským útokům a chce formou dialogu zabránit nejhoršímu.

Jednání Ruské federace bylo označeno generálním tajemníkem NATO, Jensem Stolenbergem, za „nevyprovokované a nevysvětlené“. V tuto chvíli se ministři států NATO shodli na tom, že zkusí odradit ruský útok pomocí ekonomických a politických sankcí. Prozatím nebudou Ruskou federaci provokovat zvyšováním vojenských kapacit na východní hranici NATO.

Zároveň však generální tajemník uvedl, že pokud Rusko znovu použije svou sílu proti nezávislosti Ukrajiny, zaplatí vysokou cenu. I když se ministři NATO rozhodli nepodnikat vojenské kroky, aktivovali mechanismus krizové reakce, což jim v praxi umožní započít přípravy plánů pro případ, že by Ruská federace skutečně zaútočila.

Generální tajemník NATO dále prohlásil, že z jeho pohledu jsou plány Ruska nečitelné, proto otevřeně vyzývá představitele Ruské federace k větší transparentnosti. V tuto chvíli má ruská armáda na ukrajinské hranici téměř 100 tisíc vojáků, vojenskou infrastrukturu, těžké zbraně, dělostřelectvo a bezpilotní letouny.

Válečné konflikty v Donbasu na území Ukrajiny jsou pak podle mluvčího Kremlu, Dmitrije Peskova, jen ukrajinskou občanskou válkou, kterou si mohou Ukrajinci vyřešit jednáním Ukrajinců s Ukrajinci. Rusko pak dle jeho slov v tomto konfliktu nijak nefiguruje. Potvrdil tak dosavadní postoj Ruské federace, která se dle slov tamních představitelů k žádnému útoku nechystá a naopak se bojí útoku ze strany NATO.

Zdroj: SeznamZprávy.cz (odkaz)