Foto: Pixabay

Elon Musk je známý nejen jako výrobce elektromobilů či dobyvatel vesmíru, ale také jako majitel společnosti Neuralink, která se zabývá vývojem mozkových čipů, které by umožňovaly lidem ovládat svůj mobilní telefon jen pouhou myslí. Využití této technologie, která by žila v symbióze s lidmi, pak vidí především v medicíně a pro pacienty se zdravotním postižením.

Prozatím proběhlo testování na myších a prasatech. Příští rok se Elon Musk chystá vyzkoušet tento čip na prvních lidech. Elon Musk byl pak v jednom z rozhovorů pro The Wall Street Journal dotázán, co jeho společnost Neuralink plánuje za novinky pro příští rok.

Musk doslova odpověděl: „Neuralink funguje dobře u opic a ve skutečnosti v tuto chvíli hlavně hodně testujeme a ujišťujeme se, že je bezpečný a spolehlivý a že jde toto zařízení bez problémů i odstranit. Doufáme, že to bude probíhat stejně i u našich prvních lidských pacientů, což budou lidé s vážným poraněním míchy, jako jsou tetraplegici či kvadruplegici. V tuto chvíli čekáme na schválení FDA.“

Musk ještě dodal, že standardy, které vyžaduje společnost Neuralink pro implementaci jsou podstatně vyšší, než které požaduje FDA. V únoru tohoto roku však Elon Musk uvedl, že by chtěl začít s prvními pokusy na lidech ještě v roce 2021. Tento termín již s jistotou nedodrží, ale je více než pravděpodobné, že v příštím roce se těchto testů dočkáme. Kvadruplegie nebo tetraplegie je úplná nebo částečná paralýza paží a nohou, a proto tito lidé zajisté uvítají možnost ovládat mobilní telefon svými myšlenkami. Díky tomu si mohou zavolat, napsat e-mail, či změnit nastavení klimatizace.

Zdroj: BusinessInsider.com (odkaz)