Foto: Pixabay

Robotika je poměrně novou vědní disciplínou, ale za to velice zajímavou. Vývojáři robotů mají totiž před sebou neustále nějakou výzvu. První výzvou bylo, aby robot udržel stabilitu. Následně se zkoumalo, jak to provést, aby robot mohl kráčet do schodů. Někteří vývojáři přidali speciální pásová kola a společnost Boston Dynamics se s tímto problémem vypořádala tak, že roboty naučila chodit jako lidé.

V této oblasti je asi nejodvážnější Daniel Pucci, vedoucí laboratoře umělé a mechanické inteligence na Italském technologickém institutu, který se odvážil připevnit na humanoida plně funkční jetpack. Někteří se báli tohoto kroku, protože věděli například ze známého filmu Iron Man, jak může být létající robot nebezpečný.

Podle Pucciho by roboti vybaveni jatpackem mohli pomáhat při přírodních katastrofách, u kterých jde o život. Ze statistických údajů vyplývá, že ročně se stane 300 velkých přírodních katastrof, při kterých zemře až 90 000 lidí. V tomto případě je prý i výhoda, že robot je humanoidní, protože může lépe manipulovat se světem, který je uzpůsoben pro člověka. Právě tento potenciál je ještě více umocněn, když bude moci robot létat.

V tuto chvíli existují podle Pucciho jen kvadrokoptéry vybavené robotickým ramenem. Tito roboti se však neumějí pohybovat po zemi či manipulovat s těžkými předměty. Pro manipulaci s předmětem potřebuje mít pevnou stabilitu. Pucci věří, že létající roboti mohou být jakýsi předstupeň pro létající exoskelety pro lidi. Není tak vyloučeno, že v budoucnu budou v armádě přítomní i vojáci typu Iron Man.

Zdroj: finance.yahoo.com (odkaz)