Foto: Pixabay

Stárnutí trápí nebo bude trápit každého z nás. Společnosti vyrábějící kosmetické přípravky se snaží vyvinout nejrůznější přípravky, které by proces stárnutí minimalizovali či alespoň účinně zakryly jeho projevy. Nyní však přišel japonský výzkumný tým s vakcínou, která má odstraňovat tzv. „zombie buňky“, které se s věkem hromadí a poškozují okolní buňky. Právě toto poškozování buněk má za následek onemocnění související se stárnutím, jako je například ztuhnutí tepen.

Vědecký tým pod vedením profesora Toru Minamina z univerzity Juntendo potvrdil, že aplikavola vakcínu laboratorním myším. Ty po aplikaci vakcíny vykazovaly významný pokles počtu zombie buněk, které jsou mezi lékaři označovány také jako senescentní buňky. Podle profesora Minamina by tato vakcína mohla v budoucnu významně pomoci s léčbou některých nemocí souvisejících se stářím, jako je tuhnutí tepen či cukrovka.

Foto: Pixibay

Problém spočívá v tom, že některé buňky se přestanou dělit, ale neumírají. Namísto toho začnou vylučovat chemikálie, kterými poškozují okolní buňky. Tým úspěšně identifikoval protein v senescentních buňkách u lidí i myší a vytvořil peptidovou vakcínu založenou na aminokyselině, která tvoří protein.

Tato vakcína umožňuje tělu vytvářet protilátky, které se navážou na senescentní buňky, které jsou pak následně odstraněny bílými krvinkami. To dokazuje i výzkum na myších, kde po podání vakcíny do oblasti ztuhlých tepen se tato oblast postižení významně zmenšila. Všechny doposud vyráběné léky proti stárnutí měly mnoho vedlejších účinků a mezi nimi i vznik rakoviny. Podle pana profesora má tato vakcína méně vedlejších účinků a o mnoho delší účinnost.

Zdroj: JapanTimes.com (odkaz)