Foto: Pixabay

Do kategorie bytového textilu totiž nespadají jen závěsy, záclony a přehozy přes sedačku. V momentě, kdy se chcete zabydlet či provést radikální změnu, je právě bytový textil oblast, kam se vyplatí investovat, protože se jedná o nejviditelnější změnu za poměrně málo peněz.

CO TO JE BYTOVÝ TEXTIL?

Obecně se dá říci, že pod pojmem bytový textil si můžeme představit rozličné textilní výrobky sloužící k zútulnění obytných prostor. Bytový textil nám pak slouží jako dekorace a jako doplněk pro praktické využití. Zároveň rozděluje se hned podle několika kritérií.

Jedním z nich je způsob výroby, ať už jde o tkaní, pletení, šití, vázání, háčkování nebo jakákoliv jiná technika. Další kategorie je druh, kde najdeme polštáře, potahy, deky, záclony, závěsy, ubrusy, podlahové krytiny, ručníky, osušky, utěrky či lůžkoviny. Souhrnně lze říci, že nám všechny tyto textilie slouží pro vytvoření skutečně příjemného prostředí dle našich představ.

Foto: Pixabay

NEVÍTE, JAK SI VYBRAT VHODNÝ ZÁVĚS ČI ZÁCLONU?

Naše babičky říkávaly takové pořekadlo: „To, čím se liší pokoj od chlívku, jsou záclony a závěsy.“ Právě záclony a závěsy na okna určují vzhled místnosti. Zároveň musí bezvadně ladit s dalšími dekoracemi v místnosti. Jejich primární účel však je ochránit vás před přímým slunečním zářením a navodit pocit většího soukromí a intimity.

Zatímco závěsy slouží spíše ke krytí před sluncem, záclony určují útulnost interiéru. Při výběru záclon musíte být obzvláště obezřetní, protože zde je rozhodující barva, vzor, dálka, střih, atd. Někteří bytoví designéři doporučují nejdříve vybrat nábytek a další doplňky a teprve poté k nim doladit záclony a druzí zase radí vybrat nejdříve záclony a k nim vše sladit. V praxi je to jedno, protože nejdůležitější je, aby veškeré interiérové doplňky fungovaly v jedné velké symbióze.

Nejlepší je však obrátit se na nějaké odborníky, kteří vám rádi a ochotně pomůžou. Existuje totiž i řada hotových záclon či hotových voálových záclon, které stačí jen zakoupit a pověsit bez jakýchkoliv dalších úprav. Jednou z velice pozitivně hodnocených webových stránek, za kterými stojí společnost s více než dvacetiletou tradicí v oboru, je www.luxora.cz, kde naleznete nejen závěsy a záclony, ale kompletní nabídku bytového textilu.