Foto: Pixabay

Ruská federace v posledních týdnech soustřeďuje svou armádu na hranicích s Ukrajinou, kde v současné době je necelých 100 tisíc vojáků včetně bezpilotních letounů, těžkého dělostřelectva a elitní tankové brigády.

Nově varoval ukrajinský ministr obrany, Oleksij Reznikov, s odkazem ne ukrajinské tajné služby, že Ruská federace chystá invazi na Ukrajinu již zkraje příštího roku. Kreml na to reagoval svou obvyklou odpovědí, že shromažďování ruské armády je jen vnitrostátní záležitostí a rozhodně se prý nejedná o provokaci či agresi.

Ukrajinské tajné služby však tvrdí, že eskalace ze strany Ruské federace je více než pravděpodobná a zcela reálně hrozí nebezpeční invaze, a to již koncem ledna. Ukrajina se zkrátka obává, že konflikty, které jsou prozatím na východě země, mohou přerůst v globální válku. Právě této zbytečné válce se chtějí všichni vyhnout.

Na obranu argumentuje Moskva tím, že má sama strach z Ukrajiny a Spojených států s tím, že prý Ukrajina chystá vlastní vojenskou akci na východě. To bylo samozřejmě popřeno ze strany tamních úřadů.

Poslední šanci na mimo válečné řešení vidí Ukrajina v balíčku sankcí ze strany jejich spojenců. Připravované sankce vůči Ruské federaci ohlásil i prezident Spojených států Amerických Joe Biden. Cíl těchto balíčků je pak prostý, odradit Ruskou federaci od útoku. V praxi panují různé názory, kdo si začal a kdo koho více provokuje – ve výsledku je důležité pouze to, aby tento vyostřený proces skončil, protože to ohrožuje nejen celou Evropu.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)