Foto: Pixabay

Na slyšení v Senátu uvedl šéf Instagramu Adam Mosseri uvedl, že Instagram v současné době pracuje na verzi chronologického kanálu, který chce zveřejnit příští rok, pravděpodobně v prvním čtvrtletí. Navíc chce uživatelům umožnit vybrat si, jakým způsobem chtějí řadit zobrazované příspěvky.

Tuto informaci za nedlouho poté potvrdilo vedení Instagramu i na svém účtu na Twitteru. Přitom ještě letos v červnu psal Moseri následující blogový příspěvek: „Když jsme v roce 2010 poprvé spustili Instagram, představoval jediný proud fotografií v chronologickém pořadí. Ale jak se připojovalo více lidí a více se sdílelo, stávalo se pro většinu lidí nemožné vidět vše, natož všechny příspěvky, které pro ně byly důležité. Do roku 2016 ve zdroji chybělo 70 % všech příspěvků, včetně téměř poloviny příspěvků od jejich blízkých kontaktů. Proto jsme vyvinuli a spustili zdroj, který hodnotí příspěvky podle toho, co je pro vás nejdůležitější.“

Z tohoto blogového příspěvku je jasné, že sám Mosseri nebyl nikdy příliš velkým zastáncem chronologického řazení. Je tak zřejmé, že někdo ve vedení Instagramu musel silným hlasem zatlačit a prosadit tuto možnost. Jednou z hlavních výhod, která se u chronologického řazení uvádí, je, že by mohla zabránit šíření dezinformací a případné algoritmické zaujatosti.

Podle některých je to lepší, protože si člověk sám vybere, co chce číst a může jít zpět do historie a nechtějí, aby počítače rozhodovaly o tom, co máte číst. Pravdou je, že v případě chronologického zdroje je riziko snížené interakce uživatele. V tuto chvíli však není vůbec jasná přesná podoba. Víme pouze, že chronologický zdroj bude vypadat jinak, než v minulosti.

Zdroj: AndroidCommunity.com (odkaz)