Foto: Pixabay

Specializovaná organizace na extrémismus, Anti Defamation League (ADL), se snažila na Instagramu nalézt výrazy související s hnutím bílé rasy či neonacistů a okamžitě našla stovky účtů, které chrlí a sdílejí nebezpečnou extremistickou propagandu. Jako velice nebezpečné pak organizace hodnotí příspěvky obsahující odkaz na tzv. akceleracionismus, což je extremistická ideologie často citovaná v manifestech masových vrahů. Jejím cílem je urychlit destrukci západních vlád a podněcovat chaos a napětí.

Pod klíčovým slovem „Atomwaffen“ pak výzkumníci z ADL objevili pět příspěvku odkazující na Atomwaffen Division – akcelerační skupinu vytvořenou v roce 2016 a jejíž členové byli zatčeni v roce 2020 a odsouzeni za vyhrožování novinářům. Minulý rok se také tato nebezpečná skupina měla rozpadnout. Podle průzkumu ADL se však zdá, že je opět aktivní a dál šíří svoji propagandu.

Foto: Pixabay

K celé problematice se vyjádřil i mluvčí společnosti Meta Platforms, která vlastní Instagram, Facebook a WhatsApp. Ten uvedl, že organizace Atomwaffen Division má na Instagram zakázán přístup od roku 2018. Instagram se snaží být i nadále ostražitý, protože tyto extremistické skupiny se snaží hledat nové způsoby, jak se na sociální síť dostat.

Po odhalení Atomwaffen Division výzkumníci z ADL odhalili dalších 50 účtů sdílejících obsah ohledně nadřazenosti bílé rasy včetně příspěvků s neonacistickou symbolikou, jako jsou hákové kříže nebo symboly SS. Z těchto 50 účtů pak dohledali dalších 200 uživatelských účtů, které propagovaly podobná témata.

Výzkumníci tvrdí, že zde jsou známky organizované činnosti, protože účty na sebe navazují a sdílejí stejný obsah. Například video jednotlivců s maskami při poslechu projevu Josepha Goebbelse, ministra propagandy nacistické ideologie, nebo pálení vlajky gay pride. Podle generálního ředitele ADL, Jonathana Greenblatta, dnes neexistuje žádný rozdíl mezi naším online a offline životem. Většina masových střeleb na veřejných místech byla inspirována extremistickými konspiračními teoriemi online.

V praxi je pak velice těžké proti těmto živlům bojovat, protože je leckdy nemožné zablokovat i konkrétní hashtagy. Například hashtag „atomwaffen“ označuje nebezpečnou organizaci i německou skupinu, která vystupuje proti používání jaderných zbraní. Zablokování tohoto hastagu by bylo vlastně diskriminací této skupiny. Novodobou výzvou pro všechny technologické platformy je implementovat účinnou umělou inteligenci či pravidla, která pomůže účinně odfiltrovat nenávistný a zakázaný obsah, který porušuje podmínky jejich služby tak, aby nedošlo k neúmyslnému zákazu jiného obsahu, který je přijatelný. Podle ADL by právě takový gigant jako je Meta Platforms měl investovat do efektivnějšího moderování svého obsahu. Pokud totiž může ADL poslat několik málo výzkumníků, kteří po chvilce odhalili na Instagramu spoustu nacistických účtů, neexistuje pro Instagram podle ADL žádná omluva.

Zdroj: Finance.Yahoo.com (odkaz)