Foto: Pixabay

Součástí této výpravy je i čaroděj Gandalf a hobit Bilbo. Gandalf byl v podstatě strůjcem celé výpravy a přemluvil k ní i ostatní trpaslíky, včetně krále Thórina Pavézy. Jediný, kde nezapadá do celé této skupiny je hobit Bilbo. To věděl nejen on sám, ale věděli to i trpaslíci.

Bilbo byl většinu cesty pouze trpěným členem skupiny, protože ho Gandalf za každou cenu hájil a utvrzoval všechny o jeho kompetencích k úkolu zmocnění se „arcikamu“.Proč ale Gandalf zvolil právě hobit a konkrétně Bilba Pytlíka z Dna pytle? Trpaslíci jsou přeci impulsivní a o mnoho raději by uvítali velkou armádu, se kterou by mohli přímo zaútočit na Erebor.

Foto: Pixabay

Protože takováto varianta padla vzhledem k tomu, že trpaslíci z jiných království poslouchají jen krále s „arcikamem“ a jiné spojence neměli, rozhodl se Gandalf pro elegantnější variantu – získat nejdřív pomocí lupiče kámen a poté jménem krále a majitele „arcikamu“ sezvat jiné trpaslíky z jiných království k útoku na horu.

Gandalf společně s Thórinem připravili plán, pomocí kterého se přes skryté dveře dostanou přímo do zlatých síní, kde je Šmak a kde se také nachází „arcikam“. Zde byl Gandalf opatrný, protože věděl, že trpaslíci jsou hluční a hlavně Šmak trpaslíky a jejich pach velice dobře zná.

Hobit byl jednoduchá volba, protože hobiti mají chodidla pokryta hustým ochlupením a tím pádem jsou velice tišší. Druhým faktem bylo, že Šmak nezná pach hobitů, protože neví, že hobiti existují. Hobiti se totiž drželi celou historii v ústraní ve svých vesničkách a nikdo o nich nevěděl, dokonce ani v Gondoru či Rohanu.

Hobit byl pro pozici lupiče zkrátka naprosto ideální. Proč si tedy Gandalf zvolil Bilba? No, u hobitů, kteří byli konzervativnější, se těžko hledal někdo, kdo by se vrhl do dračího doupěte. Bilbo však byl z matčiny strany z rodu Bralů, kteří měli odjakživa trochu smyslu pro dobrodružství. Navíc i on sám měl občas touhu po nějakém dobrodružství.

Proto Gandalf spíše doufal, že Bilbo bude ten pravý a že se rozvine naplno jeho potenciál. Proto konec konců prohlásil při hádce: „Nebudeme se už hádat. Vybral jsem pana Pytlíka a to by vám všem mělo stačit. Když řeknu, že je lupič, bude lupičem, až přijde čas. Je v něm mnohem víc, než tušíte, a mnohem víc, než o sobě tuší on sám.“

Nakonec Bilbo překvapil nejen Gandalfa, ale také sám sebe. Jak v knize, tak ve filmu několikrát zazní myšlenka, že někdy ty největší věci dokáží ti nejmenší či nejneočekávanější bytosti. Je pravděpodobné, že na počátku Gandalf spíše doufal ve správnou volbu a věřil své intuici, což se vyplatilo.

Zdroj: NewTimes.cz (odkaz)