Foto: Pixabay

Naše vláda v souvislosti s právě probíhající pandemií koronaviru zavádí povinné očkování. Bohužel v médiích se mluví pouze o povinnosti nechat se očkovat a o benefitech, která tím získáme (v případě nakažení koronavirem máte menší pravděpodobnost, že budete mít těžký průběh).

Málokdo však hovoří objektivně o vakcíně proti koronaviru ze všech stran, tj. jaké má výhody i nevýhody. Právě tato neinformovanost vytváří v očích veřejnosti odpor k očkování, protože cítí neupřímnost. Proto se server ŽivotvČesku.cz zeptal uznávaného molekulárního genetika z Akademie věd ČR, Jana Pačesa, na jeho názor.

Foto: Pixabay

Některé konspirační teorie hovoří o tom, že koronavirus nebo vakcína proti koronaviru mění trvale lidské DNA. Dle slov pana doktora Pačesa prozatím nikdo nenašel žádné části koronaviru v lidském DNA, i když jednotlivé druhy koronaviru žijí s námi již miliony let.

Ve vakcínách je pak obsažena identická molekula mRNA, která se nachází i samotném viru. Takže ani v případě vakcíny se nemusíme bát změny naší DNA. Sám doktor Pačes pak uvádí, že se zabývá hlavně retroviry, které jsou také RNA viry jako koronavirus.

Domněnka, že koronavirus přepisuje DNA zřejmě vznikla proto, že jiné RNA viry jako je HIV přepisují DNA nositele. Stejné je to s obyčejným oparem, protože to, že se znova ukáže neznamená, že jste chytili nový virus, zkrátka se jen aktivovala vložená kopie viru.

Koronaviry, i když jsou také typu RNA, se chovají jinak než retroviry. Během svého pobytu v hostiteli se do jádra nedostanou a zůstávají primárně v cystolu, cože je tekutá složka cytoplazmy v buňce. V praxi je tak podle doktora Pačesa jedno, zda se do nás dostane molekula z vakcíny či při infekci, protože se jedná o tutéž molekulu. U vakcíny se však aplikuje jen nestabilní verze, která se do cca 10 hodin rozpadne.

Zdroj: ZivotVCesku.cz (odkaz)