Foto: Pixabay

Společnost Meta, dříve Facebook, je mimo jiné známá tím, že má za sebou několik afér týkající se úniku citlivých osobních údajů. Možná právě proto si chce zlepšit svou reputaci a zavést šifrování end-to-end mimo WhatsApp i pro Messenger a Instagram. Původně si vývojáři mysleli, že šifrovaná komunikace bude nasazena do konce příštího roku, ale podle nejnovějších zpráv je nasazení odloženo do roku 2023.

Důvod je prý prostý, vývojáři chtějí mít jistotu, že bude vše v pořádku pracovat, jak má. I když to může vypadat jako chvályhodný krok, může zde být jeden problém. Ve Velké Británii totiž vejde v roce 2023 v platnost bezpečnostní zákon, který nařizuje technologickým společnostem předcházet zneužívání dětí v digitálním prostoru.

Foto: Pixabay

Podle současné britské ministryně vnitra, Priti Patel, by koncové šifrování end-to-end mohlo vážně omezit schopnost orgánů činných v trestním řízení pronásledovat zločince. U toho typu šifrování totiž vidí kompletní zprávu jen příjemce a odesílatel. Společnost Meta tak stojí před rozhodnutím, zda šifrování zavést či nikoliv. Ve hře je také možnost volby mezi klasickou zprávou a šifrovanou.

Podle mluvčí společnosti Meta budou mít uživatelé možnost nahlásit problém či podezření ze spáchání trestného činu. Šifrování chatů není tak přímo ohroženo, ale díky zpoždění budou mít jednotlivé vlády dostatek času na novinku zareagovat, stejně jako vývojáři společnosti Meta.

Zdroj: ArsTechnica.com (odkaz)