Foto: Pixabay

Jawed tvrdí, že se YouTube připravuje učinit krok, o který téměř nikdo nestojí, což prý nedává smysl. Jawed Karim založil YouTube společně s Chadem Hurley a Stevem Chenem již v roce 2005. Jeho jméno sice možná není tak známé, ale jeho první video na YouTube je již legendou. Jmenuje se „Já v zoo“ a má více než 203 milionů zhlédnutí.

Tato tolik diskutovaná změna byla oznámena prostřednictvím blogu na platformě YouTube před týdnem. V praxi by tak tlačítko „dislike“ mělo zůstat, ale nezobrazí se již počet lidí, kteří na toto tlačítko klikli. Tento údaj bude jen statistický údaj pro tvůrce. Podle vedení YouTube jde totiž v mnoha případech o zneužití tohoto tlačítka k neopodstatněné šikaně autorů. Ti jsou pak demotivovaní a nechtějí již ve své tvorbě pokračovat.

Pokud někdo neměl rád autora videa, udělila mu palec dolů, ale ne pro nekvalitní video, ale pro osobní pocity, což je podle YouTube špatně. YouTube chce zkrátka vytvořit pro tvůrce obsahu příjemné a bezpečné prostředí, kde se nemusí bát uveřejnit svůj obsah. Proto se v budoucnu chystá YouTube uveřejnit vícero takových kroků.

Pro Karima je však tlačítko vyjádřením „moudrosti davu“, do čehož by se nemělo zasahovat. Tímto zásahem totiž můžou vývojáři rozbít celý ekosystém. Karim doslova řekl: „Platforma se tím nevyhnutelně přiblíží úpadku. Vážně che být YouTube místem, kde je všechno průměrné? Protože nic nemůže být skvělé, když nic nebude špatné.“ Podle odborníků však tuto kritiku od Karima nebude brát nikdo vážně, protože YouTube již dlouhá léta patří Googlu.

V minulosti se však již stalo, že některé připomínky od Karima vzal Google v úvahu. Z logického hlediska je však nutné uznat, že při sledování videí se mnoho lidí převtělí do tzv. haterů a v podstatě tráví volný čas neopodstatněnou kritikou a nenávistnými komentáři. Pokud se někomu video konkrétního autora nelíbí, nemusí na něj koukat. Z pohledu autora je skutečně silně demotivující vidět jen nenávistné komentáře a dislike.

Zdroj: DailyMail.co.uk (odkaz)